top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Allergivennlig juleplante: Asalea

Er du av typen som nyser av julestjerna? No worries, Asalea er her for å redde julen din. Asalea (Rhododendron simsii) er virkelig nydelig, og kommer i mange type farger og former. Store buskete, små potteplanter, oppstammet, hvit, rød, rosa, tofarget, valget er ditt! Men hvordan lykkes du med Asalea? Enkelt. På butikken:


Velg planten din på omhu på butikken. Ikke velg en Asalea hvor alle knoppene er sprunget ut, men velg heller en med masse knopper. Sjekk knoppene, hva slags farge har de? Er de grønne eller brune kan du være uheldig og de springer aldri ut. Har de litt farge har du en frisk plante.

Når du nå har fått planten hjem, er det viktig å passe på at den ikke tørker ut. Tørker den ut, vil knoppene skrumpe, bladene faller av, og det er vanskelig å redde den. Da jeg jobbet på hagesenter som yngre holdt vi Asalea i live ved å dynke hele potten til planten i en bøtte med lunka vann. Når den sluttet å boble, var den "mett". Dette gjør jeg fortsatt, men ofte i vasken eller badekaret. Noen ganger setter jeg de fra meg og lar de står og drikke vann i noen minutter (15 minutter ish).


Det aller viktigste med denne planten er at den ikke må tørke ut.

Selvom denne planten ikke ønsker å tørke ut, vil den ikke stå i vann over lengre tid i potteskjuleren. Da drunker de små røttene, og planten dør. For å unngå dette kan du legge en bit oasis i bunn av potteskjuleren. Holder du oasisen fuktig hjelper dette med å ikke tørke ut planten, i tillegg til at du slipper overvanning. Genialt! Dette trikset bruker jeg på mange av mine planter som står i potteskjulere.


Her har jeg satt Asalea (til venstre) på mose som holdes fuktig. Lykke til! Ønsker å lese om julestjerne så kan du lese her.

375 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page