top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Anthurium Clarinervium stell

Våren 2019 kom denne skjønnheten i posten til meg. Med sine hjerteformede blader som minner om fløyel, og sterke nerver, er dette virkelig en favoritt her i hjemmet. Det er også en av de mest sjeldne plantene jeg har. Da jeg fikk den var jeg livredd. Jeg pottet den direkte i en terracotta-potte med god drenering, og fylte underskålen med grus som jeg alltid holdt fuktig slik at dette skulle fordampe, da Anthurium Clarinervium krever høy luftfuktighet.

Så glemte jeg den litt. Jeg lot den stå i lyst, men uten direkte sol (bladene brennes), den ble sprayet med vann ofte, og jeg lot den aldri tørke ut. Det lille bladet dere ser oppe til venstre vokste seg stort, men så stoppet det hele opp. Jeg pottet den rundt mai, så jeg tenkte ikke at den allerede kunne trenge ny potte før jeg en kveld nylig la meg på sofaen for å lese litt om Anthurium Clarinervium. Jeg leste at denne planten trenger perlite i jorden sin. Perlite er et amorft vulkansk glass som har et relativt høyt vanninnhold, og gjør seg godt hos flere planter. Jeg bestemte meg derfor for å gi planten ny jord, men da jeg skulle potte den om fikk jeg sjokk. Dette er hva som møtte meg:


Den stakkars planten var pot bound, som betyr at den har spist seg ut av potta. Det var nesten ingenting jord igjen. Hjertet mitt knakk. Hvordan kan jeg ha oversett dette? Heldigvis var den i storform, og gjett om den vil elske sin nye jord! Anthurium Clarinervium kalles en vanskelig plante for spesielt interesserte. Jeg er spesielt interessert og føler ikke den er vanskelig, den bare krever litt ekstra omtanke. Jord: Jeg blandet 2 deler Ø-kompost (levende jord), 2 deler perlite og 1 del krukkesand. Jorden var kald, så jeg varmet den opp på forhånd med hendene mine (røtter liker ikke å bli satt i kald jord). Ø-kompost er full av liv, og vil gi planten all næring den trenger. Perlite hjelper på drenering og fukt, og sanden gjør jorden mindre kompakt. Denne miksen er full av næring, men gir også ekstremt god drenering. Denne planten takler nemlig ikke å stå våt. Planten er nemlig en epifytt! Det er viktig å vite for å forstå planten. Les hva epifytter er nederst i dette innlegget. Vanning: Som sagt, denne planten vil ikke stå våt, men den må ha vann ofte. Den krever også høy luftfuktighet. Sett planten på en skål fylt med grus og vann, nær en luftfukter, eller på kjøkkenet der luftfuktigeten generelt er høy. Lys: Unngå direkte sollys for alt det er verdt. Men hold planten likevel i godt lys. Har du et bad med mye lys er dette perfekt, da den vil elske all fuktigen som kommer fra dusj og vask. Avleggere: Når du potter om planten kan du forsiktig dele røttene og ta ut en avlegger om ønskelig (anbefales ikke før den er stor).


OBS: Hold planten langt unna varmepumpa eller andre varmeaparater / peis.


Funfact:


Anthuriums har opprinnelse i neotropene (Sør-Amerika, Mexico og Karibien), der de fleste arter vokser epifytisk på grenene til trær i frodige, tropiske skoger. At en plante er epifytt betyr at de vokser på andre planter, som trær, men uten å ta næring fra de, så de dreper ikke planten de vokser på. Eføy for eksempel er ikke epifytt, de vokser riktignok på andre trær, men tar næring og dreper plantene de vokser på. Andre eksempler på epifytter du kanskje kjenner til er mose, orkidéer, bregner. Monstera for eksempel er en hemiepiphyte, som betyr at den lever som epifytt i deler av livet sitt. Epifytter tar som sagt ikke næring fra planten de lever på, men de henter næring fra tåke, dugg og regn eller fra næringsstoffer som frigjøres fra de plantene på jorden når de brytes ned. Når du vet at Anthurium Clarinervium er en epifytt er det lettere å forstå hvorfor det er så viktig at denne planten har løs god jord full av næring, at den har supergod drenering, og høy luftfuktighet. Så, nå får jeg bare lene meg tilbake og vente, og se om planten min vil få det bedre nå <3
6 368 visninger1 kommentar

1 Comment


Tove Bodin
Tove Bodin
Dec 23, 2020

Hei, kan man bruke samme stell for flamingoblomsten som er i slekt med denne? Du skriver at den ikke liker å stå vått, men vil ha jevn fuktighet. Kan den stå å trekke vann i vasken før den settes tilbake i pyntepotten? Liker den å bli dusjet? På forhånd takk for svar:)

Like
bottom of page