top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Balkongen vår


I hele 2019 er jeg så heldig at jeg har et samarbeid på Instagram med Plantasjen, og i den anledning fikk jeg hjelp til å pusse opp balkongen vår litt. Vi valgte å sette opp en pavilijong og fylle på med så mye grønt vi kunne. Jeg ønsket et uteplass som var både praktisk og vakker, så jeg har blandet sommerblomster med Rosmarin, Marrokansk mynte, tomater, paprika, chili og sukkererter i krukker, sammen med eføy, lavendel og annet grønt.

Lavendel er helt magisk for bier blant annet, visste dere det? Det er mange som tenker at de ikke ønsker bie-vennlige blomster på balkongen, i redsel for å få for mye bier, men sannheten er at bie-vennlige planter har motsatt effekt. Når biene kommer til deg (som de gjør) leter de etter mat. Har du en fin plante til de går de rett til den, og holder seg der. Har du ingenting for bier, vil de surre rundt deg mens de leter. Er du redd for bier er nemlig det beste du kan gjøre å sette opp en bie-vennlig plante eller to :) I tillegg til at balkongen vår har fått et estetisk løft, har den vært et samlepunkt for familien på varme dager. Bildet over er tatt fra en av våre faste fredagstaco-kvelder. Helt nydelig.

Her har jeg besøk av mi søster, vi nyter et glass med noe godt i og snakker planter. Jeg er heldig som har en familie som aller er ca like glad i planter som jeg er :) Avslutningsvis ønsker jeg å dele litt informasjon fra Plantasjen vedrørende planter for bier: Hvilke planter lokker til seg bier og humler?


Honningurt – så frø direkte på voksestedet og hold jorden fuktig til det har grodd. Hagesmørbukk – en flerårig plante som trives solrikt, tørt og næringsfattig. Kaprifol – duftende klatreplante som trives i næringsrik og veldrenert jord. Lavendel – ikke bare en favoritt blant sommerfugler, men også blant bier og humler. Trives solrikt og blomstrer lenge. Timian, rosmarin og salvie – krydderplanter som bier og andre pollinatorer liker. Perfekt i sommerbedene og i potter på balkongen. De aller fleste blomsterplanter er avhengige av pollinering, og mange av grønnsakene vi spiser, eksisterer takket være bier og andre pollinerende insekter.

En tredjedel av maten vi spiser, trenger pollinering av bier.Bier og humler øker avlingens omfang og kvalitet.30 prosent av de ville biene i Norge står på rødlista, de synker i antall og risikerer å forsvinne.

Hjelp bier og humler i gang ved å så og plante pollinerende planter som de liker. Du kan til og med starte med biavl selv og henge opp et biehotell.

1 219 visninger1 kommentar

Siste innlegg

Se alle

1 Comment


irisinbar
Jul 24, 2019

Min drøm, å ha en sånn balkong 😍🙌

Like
bottom of page