top of page
Søk
  • nfl401

Begonia - Planten som har alt!

Gjesteinnlegg av Chris - @chrstars_plantgram. Du ser dem i rundkjøringen, i parken på vei til byen, i vinduet til Gjertrud i B blokka og selvfølgelig, på sosiale medier. Hatet og elsket, men denne planten er kommet for å bli - for lenge siden. Og det er ikke så rart, for denne planten er visuelt sett meget interessant.

Vi kan vel alle være enige i at denne planten har de fleste ett elsk-hat forhold til. Inkludert meg selv. Jeg må ærlig innrømme at jeg har klart å ta livet av et par på ferden min for å finne den perfekte balansen. Det har ikke vært få ganger jeg har stått og forbannet meg over tørre og crispy kanter på bladene. For det er ikke enkelt å skape det optimale klimaet en begonia trives i. Men det betyr ikke at du ikke får den til. Begonia vokser normalt i fuktige, tropiske eller subtropiske strøk. Der er luftfuktigheten ganske høy i forhold til inneklimaet i Norge. Men ikke la varmepumpen din stoppe deg fra å skaffe deg en flott begonia! Jeg vet om folk som har begonia i stuen med varmepumpe, så det kan gå helt fint. Begonia kommer i alle mulige farger og fasonger med alle tenkelige kombinasjoner og mønstre. Den ene mer imponerende enn den andre. Det er så mange forskjellige sorter der ute at det skal godt gjøres å komme over alle. Over 10.000 foredlede sorter! Det sier litt om hvor populær denne planten er. Unike fargespill, glitrende, hårete, skinnende, piggete, myke, krøllete, vridde, spisse, avlange eller harde blader. Begonia har alt! Og det er nok dette som gjør at jeg har forelsket meg totalt i denne planten. I dette innlegget skal vi se litt på noen av de forskjellige artene og typene Begonia: At begoniaer ser veldig forskjellige ut avhengig av art, spiller ingen rolle for hvordan du tar hånd om dem på best mulig måte – det er fortsatt enkelt.

Rhizom-dannende Begonia: Denne typen Begonia er en av de mest vanlige å ha i norske hjem, og den mest kjente er rex. Rex er kjent for å ha noen spektakulære fargespill i bladene sine. Enkelt forklart så danner disse rhizomer. Rhizom er den delen av plantens stengel som vokser i eller over jordoverflaten. Disse er som regel hårete og tykke. Og fordi planten lagrer vann i rhizomer, så er den mer hardfør når det kommer til vanning. Jeg har glemt min et par ganger, og det eneste som har skjedd er at blomsten har tørket inn. Og fått nye skudd. Men planten blir fort fin igjen. Men ikke la det bli en vane, for en begonia liker ikke å tørke!

Begonia Masoniana "Rock".

Begonia "Bunchii". Foto av: Olga.

Begonia "Jive". Foto av: Olga.

Begonia Sola-Mutata.

Begonia Rex "Helen Teupel".

Begonia Masoniana "Jungle". Begonia Bowerae: Denne typen begonia er hakket mer hardfør enn Rex typene. Den tåler tørr luft og er bedre rustet for undervanning da de har tykkere blader som holder lenger på vann. Begonia Jevi er et eksempel på bowerae begonia. Tiger paws er også en annen som ser helt fantastisk ut. Begonia Autumn Ember er også nykommer på markedet. Det er ikke mange planter som gir mer høstfølelse enn Autumn Ember!

Begonia Autumn Ember.

Begonia "Jive" er også en type Bowerae. Stamme-Begonia: Vanligvis kalt Angel Wing Begonia. Denne typen er muligens hakket mer populær enn overnevnte. Kjennetegnet ved denne typen begonia er den bambusaktige stammen og de dråpeaktige bladene. Dette gjør at disse lett kan formes slik at de vokser i høyden. Blomstene på disse er ikke så imponerende som de som feks plantes i rundkjøringer rundtom i Norge. På denne typen begonia er det definitivt bladene som er stjernene.

Begonia "Benigo".

Begonia Corralina.

Begonia "Looking glass". Det blir vanskelig å ikke finne seg en favoritt bland alle disse fantastiske Begoniaene, det er virkelig vakre og unike planter. Håper at du ble litt klokere på de forskjellige plantene i dag, og snart kommer jeg med innlegg som forhåpentligvis gjør dere litt klokere på stell av de utrolige plantene. - Chris @chrstars_plantgram

2 535 visninger1 kommentar

Siste innlegg

Se alle

1件のコメント


Paula Elino Jakobs
Paula Elino Jakobs
2022年11月27日

Hvor får man kjøpt disse vakre begoniane. finns lite i blomsterbutikkene. mvh Paula Jakobs

いいね!
bottom of page