top of page
SĂžk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

5 gode råd til deg som har kjĂžpt deg Caladium

Innlegg skrevet av @elisekubberod <3 Planten med de vakre store bladene har blitt en riktig populĂŠr plante, og ikke rart når den kommer i så mange lekre farger om fine mĂžnstre.

Likevel er dette ikke en grĂžnnplante som alle andre, den er faktisk en knollplante – og må derfor ha litt annerledes stell.

Her har jeg samlet fem gode råd til deg som har tatt med deg en slik hjem i det siste.

Tips 1:

Til forskjell fra de fleste andre grĂžnnplantene liker ikke Caladium å tĂžrke. Det er derfor viktig å sjekke planten annenhver dag eller hver tredje dag. Blir den lett tĂžrr får bladene raskt stygge brune merker, og siden den har veldig tynne blader og gjerne lyse blader så syns dette godt.

Tips 2:

Siden bladene er så tynne og lyse i fargen takler ikke Caladium sterk sol. Plasser den derfor et sted hvor den ser mye av himmelen, men ikke får direkte sollys på bladene sine. Et nordvendt vindu passer derfor veldig godt nå på sommeren.

Caladium kommer i mange farger og mĂžnstre, her ser dere typen «Miss Muffet» som har rosa «fregner» på et lysegrĂžnt blad.

Tips 3:

Opprinnelig trives Caladium i eksotiske miljĂžer, og er derfor var for lave temperaturer. Alt under 15 grader kan bli litt for kaldt og den vil begynne å «furte». Pass derfor på at den ikke står et sted hvor det kan oppstå trekk eller temperaturen kan synke på kvelden/natten. For eksempel ved en balkongdĂžr eller vindu som åpnet ofte.


Tips 4:

Ikke vann ovenfra! Som sagt er Caladium en knollplante, som vil si at den lagrer nĂŠring og vann i stĂžrre rotklumper i jorda. Dette har for eksempel også Dahlia (georginer) og Alpefioler. Den liker ikke å ha så mye vann direkte på knollene fordi hvis det er fuktig over lenger tid så vil det fĂžre til at de kan råtne. Vann derfor på skål med lunkent vann (eksotiske planter liker ikke kaldt vann). Dersom den blir vannet ovenfra kan den bli stressa og noen blader vil knekke i stilken og få brungule flekker i bladene.

Med masse indirekte lys og jevn fuktighet vil Caladium gi mange blader gjennom sesongen. Tips 5:

Fordi Caladium er en knollplante går den også i dvale på vinteren. Det vil si at den vil slippe alle bladene sine på hĂžsten for å samle all energien sin tilbake i knollene til neste år. Så dersom dette skjer når det begynner å bli mindre dagslys på hĂžsten, så er det altså helt naturlig. For å utnytte dvalen best mulig så lagre den på et litt kjĂžlig rom (ikke under 15 grader!) og med lite lys. Da vil den komme med stĂžrre og flottere blader neste vår.

Caladium er veldig dekorativ, og med riktig stell vil du kunne ha den i mange år. Et ekstra tips:

Dersom du kutter av blomstene gjennom sesongen vil du spare blomsten for mye energislukende jobb som ellers kunne gått til flere blader. Masse lykke til med din nye Caladium! FĂžlg oss gjerne pĂ„ instagram pĂ„ @elisekubberod og @plantemagasinet.no <3

8 275 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page