top of page
Søk
  • Forfatterens bildeSusanne Todnem

Dyrk jordskokk 🌻

Gjesteinnlegg av Susanne Bjerga Todnem - @susannetodnem

Vil du ha en hage som både er vakker og spiselig? Da bør du dyrke jordskokk. 🌻

Foto: Susanne Bjerga Todnem. Som komplett nybegynner kan du få til denne planten. Klarer du å grave et lite hull i jorden og sparke en knoll nedi hullet, da mestrer du denne planten.


Min første hagesesong i 2020. Jeg hadde ikke sett for meg at de små knollene skulle bli til dette! Hele sommeren kan du nyte synet av to meter høye solsikkelignende blomster, om du har den sorten som blomstrer. På høsten, vinteren og våren kan du høste flere kilo med spiselige jordskokk-knoller. Du kan til og med lagre jordskokken i jorden, bare du husker å markere hvor du har gravd dem ned. Det er ikke tilfeldig at de ligner sånn på solsikker, de er nemlig i slekt.

Jordskokkblomst i vase med andre blomster fra hagen.

Jordskokken er nydelig å se på over jorden, og den har spiselige knoller ligger og godgjør seg under jorden. En vinn-vinn-plante, med andre ord.Får du en jordskokk-knoll av en venn, har du jordskokk i hagen din livet ut

Rotgrønnsaken sprer seg nemlig som ild i tørt gress. Er du helt fersk som hage-interessert, kan du sette jordskokk-knollene i en dobbel pallekarm. Da har den dyp nok jord, men den klarer ikke "stikke av" og spre seg til hele hagen din. Skulle den spre seg om du planter den i et bed: Jordskokk er ikke akkurat det styggeste "ugresset" å slite med!


Jordskokk med venner, og en meget fornøyd amatørgarnter.
Slik går du fram:

🌻 Kjøp eller få tak i ordentlig jordskokk, ikke bare kjøp jordskokk på dagligvarehandelen og sett den i jorden. (Det er faktisk ikke lov, og det gjelder andre spiselige vekster også.) Det finnes grupper på Facebook for folk som liker å dyrke mat, spør gjerne der om noen vil selge litt jordskokk. Du kan også kontakte nærmeste hagesenter og høre om de har setteknoller.


🌻 Du kan plante jordskokken i stor og dyp krukke eller dobbel pallekarm. Tenk det samme som du tenker om poteter: De vokser nedover og trenger god plass.

Jordskokken kan faktisk ligne og smake litt som en potet, men mange synes nok den har en litt mer spennende i smak.🌻 Det beste er kanskje å plante jordskokk rett i bakken. Den liker løs og næringsrik jord. Gjødsle gjerne med plenklipp og tang som du henter på en strand. Du kan også blande inn litt sand i jorden, men denne planten er virkelig ikke kresen! 🌻 Nyt synet av blomstrende jordskokk hele sommeren (hvis du har en type som blomstrer) og gled deg til du kan grave opp en hel haug av knoller. Lag sprø jordskokkchips eller bak jordskokken i terninger. Jordskokksuppe er også en klassiker.

Lykke til med dyrkingen! 🌻

Stor hageklem fra Susanne. Du kan få flere tips om kjøkkenhage på min Instagram-profil: @susannetodnem
3 451 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page