top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Er kaffegrut i plantene virkelig en god idé?

Nei, egentlig ikke.


I det siste har det spredd seg en idé om at kaffegrut kan brukes om gjødsel for plantene dine, fordi kaffegrut inneholder fosfor, nitrogen, kalium og andre stoffer som er ingredienser enhver plante vil elske. Det sies at dersom du gir plantene dine kaffegrut vil blomstene på planten din blomstre lengre, og at planten generelt vil vokse raskere og større enn dersom du ikke gir planten din kaffegrut.

La oss ta en dypere titt på om dette virkelig stemmer.

Først, la oss ta en titt på disse næringskildene som er grunnen til at enkelte gir plantene sine kaffegrut. Dette er næringsstoffer som er bundet opp i større molekyler, og slipper langsomt ut næringsstoffer i jorden til planten din. Kaffegrut vil derfor ikke gi plantene dine en rask boost, men heller fungere over lang tid.

Når du våkner om morgenen og lengter etter en god kopp kaffe, så tenker du ikke "ah, nå trenger jeg en varm sort kopp med fosfor, nitrogen og kalium, ah!" du tenker "KOFFEIN!!!" - og hva gjør koffein egentlig med plantene dine?

Ifølge kaffegeek.no kan koffein skape mutasjoner i plantene dine; "Denne mutasjonen kan igjen bidra til at plantene mister flere blader enn normalt, og disse bladene inneholder koffein. Det påvirker jordsmonnet, og gjør det også vanskelig for andre planter å vokse inntil plantene som er gjødslet med kaffegrut.

Undersøkelser viser også at koffein kan ha en negativ innvirkning på spiringen av en rekke vekster. Det er derfor god grunn til å være forsiktig med bruk av kaffegrut i hagen."

Les hele saken her.

Personlig bruker jeg ikke kaffegrut som gjødsel, jeg holder det enkelt, og bruker bare levende kompostjord. Våre bestemødre sverget nok til kaffeskvetter i plantene sine, men husk at jorden plantene stod i på den tiden var svært mer levende enn den man får i butikk i dag, og personlig tror jeg heller det var den ekstra oppmerksomheten fra eier som gjorde trikset, enn selve kaffen ;)

Så lurer jeg, gir du plantene dine kaffe eller kaffegrut? :)

8 474 visninger3 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page