top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Hva gjør farger og planter med vår mentale helse?

Jeg har en teori om at de av oss med litt sårbar mental helse kanskje er de som er aller mest interessert i verktøyene vi kan ta i bruk for å gjøre livet (og tankene) litt lettere for oss selv. Jeg er høysensitiv (hsp) og har alltid hatt lett for å bli både overveldet og nedstemt. Med årene har jeg lært at lange tider med mangel på godt lys (vinteren..), mye lyd, og for mye som skjer rundt meg har hatt en tendens til å sette meg litt ut av spill. Jeg har også lært metoder for å komme i balanse og henter meg fortere og fortere inn igjen. Jeg er blitt veldig glad i pusteøvelser, det å strekke på kroppen, og det å være i mindfulness eller meditasjon. Det jeg dog aldri har satt meg inn i er farger og hva disse gjør med vår sinnsstemning. Før nå. Etter flere år med vinterdepresjoner ønsker jeg i år å teste noe jeg aldri har testet før, nemlig å omringe meg med farger innendørs!Jeg gikk inn i meg selv for å finne ut hvilke farger jeg har hatt en naturlig tendens til å navigere mot, og jeg landet ganske raskt på rosa og gul, i tillegg til det grønne jeg får fra planter som jeg allerede har omringet meg mye med. Så hva betyr disse fargene? Jeg tok en titt på Google:


Så hva betyr disse fargene for oss? Jeg tok en titt på veientilhelse.no som kunne gi følgende informasjon:


Gul

"Når vi tenker på fargen gul, forbinder vi den ofte med lyset og varmen fra solen, og derfor er gult et kraftig anti-depressiva. Når vi omgir oss med denne fargen, frigir kroppen vår en nevrotransmitter som heter serotonin, som relateres til følelsen av lykke og velvære. Studier viser at denne fargen forbedrer konsentrasjon og aktiveres nervesystemet. Fargen er perfekt for kontorer eller andre steder hvor vi trenger å være kreative." Perfekt tenker jeg, det er jo akkurat det er jeg er på utkikk etter! Jeg er superfornøyd med fargen Løvemunn som jeg har valgt til det ene kontoret vårt.

Videre kan veientilhelse.no fortelle meg dette om fargen rosa;


Rosa

"Rosa blir sett på en feminin farge og er den mest romantiske fargen i følge fargenes psykologi. Den forbindes med en følelse av fred og brukes av foreldre overfor deres barn; den er kjent for å roe ned temperament og minske redsel. Noen fengsler maler veggene i fellesarealene rosa for å holde fangene rolige. Selv om du vil, er det ikke mulig å bli sint i et rosa rom fordi hjertemuskelen ikke vil reagere like raskt." Igjen, perfekt! Siden jeg både kan kjenne på urolighet, temperament og redsel kjenner jeg meg utrolig takknemlig for at jeg, uten å ha gjort noe research på forhånd valgte å male kontoret mitt, det kontoret som jeg oppholder meg mest i, rosa! Her skriver jeg innlegg til blogg og Instagram, her skriver jeg bøker, her leser jeg bøker, og her skaper jeg veien videre til selskapet mitt. Funcfact: mine ansatte samles i dette rommet hele tiden! Jeg prøver å forklare de at det er fargen som drar de inn, for her kan de puste dypt <3


Fargen jeg har brukt er en gammel farge av Jotun som heter Smooth Latte.


Så hva med fargen grønn, som kommer fra plantene? La oss se hva veientilhelse.no sier:


Grønn

"Som naturens farge er grønn den mest brukte fargen i interiørdesign på grunn av den beroligende effekt og hyggelige tilstedeværelse. Den både frigir stress og får oppmerksomhet, og av nettopp disse årsakene har mange skoler tavler i denne fargen. Kunder bruker ofte mer tid (og mer penger) i butikker som har mye grønt i interiøret." Nydelig! Min gode venninne Kristin Gjelsvik som driver instagramkontoen @gjelsvikhome har alltid sverget til farger i interiøret, og hun er en stor inspirasjon for meg. Mer og mer skjønner jeg at farger faktisk påvirker psyken vår langt mer enn jeg har vært klar over tidligere, og jeg ønsker å implementere enda mer farger her.

Her er hva veientilhelse.no sier om andre farger:


Rød

Rød er den mest levende og oppmerksomhetsskapende fargen. Den evner å stimulere binyrene og nervecellene. Fordi den er så spennende, er rød en flott farge for gåing eller trening fordi den gir energi og gir deg utholdenhet til å fortsette. Men vær forsiktig: for mye rødt kan føre til stress, frustrasjon og til og med sinne. I tillegg til å være stimulerende, er fargen også symbol for kjærlighet og lidenskap. Studier viser at en mann vil tiltrekkes mer av en kvinne som er kledd i rødt. Om du ikke er en stor fan av denne fargen, kan du fortsatt bruke den som tilbehør, for eksempel som leppestift eller hårspenne.


Blå

Forskning indikerer at blått kan forårsake en eksplosjon av kreativitet i hjernen. Videre er det også bevist at blått har en beroligende effekt. Men uansett, en eksponering over lengre tid for fargen blå forårsaker depresjon og følelser av tristhet. Blått assosieres også med kulde, samt seriøsitet og formalitet som forklarer hvorfor fargen often brukes i firmalogoer. Hjernen vår oppfatter blått som noe lett, og derfor er ofte små vekter på treningssenteret farget blå. Fargen er ikke vanlig å finne i mat da den forbindes med gift og kan faktisk få oss til å miste appetitten (selv om dette kanskje er bra for slankere).


Svart

Svart symboliserer autoritet, makt, intelligens og kunnskap. Det er den mest populære fargen i moteindustrien siden den i lang tid har blitt assosiert med stil og en slankende effekt. Svart er også en kraftig og aggressiv farge og er en favoritt blant sportsteam (som for eksempel New Zealands landslag i rugby, All Blacks) som ønsker å være skremmende overfor motstanderne.


Hvit

Hvitt er den mest nøytrale fargen som finnes, den er synonym med renhet og alt som er rent. Det er fargen på både brudekjoler og babyklær; leger og sykepleiere har hvite uniformer. Hvitt gir en følelse av renhet og sofistikert på samme tid. Hvitt har i tillegg en beroligende effekt og lyser opp rom.


Lilla eller fiolett

Lilla har lenge vært forbundet med kongelig, luksus og sofistikert og gir alle som bruker fargen en aura av rikdom og eleganse. Den oppfordrer til dype tanker og spiritualitet. Det har også blitt vist at lilla intensiverer og forbedrer seksualiteten, og er derfor et godt valg for voksnes soverom.


Oransje

Oransje er et blikkfang med lignende egenskaper som gul, og er det beste valget i din garderobe om du ønsker å forbedre humøret og være mer energisk. Kombinert med rødt vil du være våken og på vakt gjennom hele dagen. Oransje stimulerer hjerneaktivitet og er bra for studier, samtidig som den også stimulerer appetitten.

Så nå vet du hva som ligger bak fargenes psykologi, bruk det for alt det er verdt!


487 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Komentáře


bottom of page