top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Gummifiken | For nybegynnere

Ficus Elastica, Rubber Plant eller Gummifiken. Får du denne planten i hus, er du heldig. Du har nemlig fått en plante du lett kan ha resten av livet! Mest sannsynlig har du fått en plante på størrelse med min, men har du sett hvor flotte de er dersom de får muligheten til å bli voksne og høye? Et lite google search på "tall rubber plant" vil gi deg drømmende bilder. Så, hvordan kommer vi oss dit, da? Der hvor planten er gammel, frisk og høy? Joda, med få veldig enkle steg:

Jord: Pass på at planten har god jord, og ikke er rotbunden. Det betyr at når du løfter planten ut av potten skal det ikke være masse synlige røtter. Er det masse synlige røtter, må den pottes om i en større potte. Samplanting: Pott gjerne to eller tre planter sammen, samplanting er noe spesielt denne planten elsker!


Vask bladene: Ja, du leste meg rett. Husk at plantenes blader er dekket av tusenvis av supersmå hull, nesten som våre porer, disse hullene heter Stomata, og her trekker planten opp næring. Dersom planten din er full av støv, har den ikke sjans til å trekke opp næring fra lyset, og da kveles den. Jeg vasker mine blader hver uke med Alepposåpe. Dette er små såpeflak jeg blander ut i en sprayflaske med vann, så sprayer jeg bladene og vasker med en bomullsklut. Jeg drøsser også disse såpeflakene på jorden.


Vanning: Min gummifiken er relativt tørst, og får mye vann. Den setter ut nye blader hele tiden, og gir du planten for lite vann vil det gjenspeiles på bladene, da blir de små. Min plante bærer tydelige preg på mine ferier; midt i planten ser du små blader som er kommet mens jeg har vært bortreist og ikke fått vannet planten hehe. Kjenn på jorden, når den er tørr, gir du den masse vann, og venter med å vanne igjen til neste gang du kjenner på jorden at den er tørr. Planten vil ikke stå vått, så ta gjerne planten ut av potteskjuleren når du vanner den, la vannet renne godt gjennom planten, og sett planten tilbake i potteskjuleren etterpå.

Men husk, det er forskjell på la planten tørke mellom hver vanning, og på å la planten stå tørt over lang tid. Lær planten din å kjenne.


Plassering:

Som de fleste andre planter liker denne planten å stå lyst, men vil ikke ha direkte sol på seg. Får den direkte sol, kan bladene brennes. Du kan også fint sette denne planten ut på sommerhalvåret på en lun, skyggefull plass. Her er bilde fra min gummifiken, før jeg samplantet den, i fjor. Jeg hadde den ute på balkongen under en paviljong i flere måneder.Forgreining: Ønsker du at planten skal få flere greiner? Da klipper du den rett og slett bare. Veksten følger saksa; der du klipper planten, vil det komme ut nye greiener. Spinnmidd: Denne planten får fort spinnmidd på vinterhalvåret om du ikke følger med. Vask den nøye hver uke, og du unngår mest sannsynlig dette grusomme skadedyret. Ellers kan du nesten ikke trå feil med denne planten, så er du nybegynner, eller bare ønsker en enkel plante så er denne perfekt. Den passer også supert på kontoret, siden den tåler at du er borte litt. Vil du ta stikling av denne planten? Ingen problem - her ser du hvordan!

11 640 visninger5 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

5 comentarios


K
K
16 may 2020

Heisann og takk for flotte tips! Jeg elsker min flotte gummifiken, og nå vil jeg prøve å ta en stikling - disse kan jo settes i både vann og rett i jorda, men mitt spørsmål (som Google ikke har hjulpet med svar på) er om stiklingen kan plantes i samme jord som moderplanten, ettersom gummifiken liker sampotting? Vil moderplanten "stjele" all næring til sine røtter, eller har stiklingen gode sjanser for å slå røtter sammen med moderplanten? Takk for en flott og innholdsrik side, her finner jeg mye god hjelp :)

Me gusta

Madelén Foss
Madelén Foss
14 may 2020

Hei Belinda! Hva gjør man når man først har oppdaget spinnmidd på gummifiken?!

Me gusta

j.lunaas
11 may 2020

Min har mistet en del blader nederst på stammen. Hva skyldes dette? Og kommer det nye blader? :)

Me gusta

Belinda Jakobsen
Belinda Jakobsen
07 may 2020

Trine: Begge deler funker som regel! :-) Men regelen er stammen, man må klippe/beskjære en stamme.

Me gusta

Trine Gumpen
Trine Gumpen
07 may 2020

Hva mener du med å "bare klippe"? Klipper man da bare av et blad helt inntil stammen?😅

Me gusta
bottom of page