top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Hva er egentlig fotosyntesen?

Kort fortalt er fotosyntesen en prosess som gjør at planter fanger solenergi og gjør dette om til både plantemateriale og til oksygen for oss folk og fe.


Det var sånn skikkelig kort fortalt, og dette er helt ærlig den eneste måten jeg klarer å forklare det videre for det er egentlig superkomplisert og jeg var aldri noe god i naturfag. Men, skogsnorge.no sier det også veldig fint, de sier;


"Alt liv på jorda har sin bakgrunn i fotosyntesen, en prosess som får planter og trær til å vokse, og produserer oksygen som vi trenger for å puste. Fotosyntesen er avhengig av sola. Derfor sier vi at sola er kilden til alt liv på jorda.

Fotosyntesen foregår inni de grønne plantedelene (blader, nåler, grønne alger i havet). De grønne klorofyllkornene fanger inn solenergi. Sammen med vann, næringssalter og karbondioksid omdannes det til plantemateriale. I tillegg produseres det oksygen.

I de grønne bladene blir det dannet druesukker eller glukose: C6H12O6. Glukosen fraktes rundt til andre deler der den omdannes og brukes til næring og bygningsmaterialer. Glukosen kan bli til cellulose ( som i trestammer) stivelse ( som i poteten) olje (som i solsikker) eller til rørsukker (som i frukt). Glukose er egentlig solenergi lagret som kjemisk bundet energi".

Så hva har fotosyntesen egentlig med dine stueplanter å gjøre? Alt, egentlig. Det jeg ser mest av rundt i hjem med triste planter, er at plantene er plassert feil. De er ofte plassert så langt borte fra sollys at de ikke har sjans til å få nok solenergi til å kunne fotosyntere. Og hva skjer da? Planten dør. Den dør kanskje sakte, men den dør. Den åpnes opp for alle salgs sykdommer og skadedyr, og dør.


Jeg liker å holde plantene mine i live, så jeg har en tommelfingerregel hva gjelder plassering av planter;


  1. Trivsel > Interiør Det betyr når jeg plasserer planten så skal plantenes trivsel vinne over interiøret. Jeg plasserer planten der planten vil stå, ikke der hvor det ser penest ut.

  2. Endre plassering basert på sesong Sommerhalvåret (mars til oktober) så trekker jeg plantene litt inn i rommet for å unngå den verste solsteken som ofte gjør planter solbrente. Vinterhalvåret (oktober - mars) samler jeg alle plantene i klynger rundt vinduer for å at de skal få så mye lys som overhodet mulig, slik at de kan fotosyntese og holde seg friske og fine!

  3. Husk at planter egentlig lever ute Så når merkelappen til planten sier "halvskygge", så betyr ikke det at den vil trives i et mørkt hjørne i hjemmet ditt flere meter fra et vindu. Det betyr at den ute i det fri står i halvskygge. Altså, litt sol, litt skygge. Så til og med planter som "trives i halvskygge" bør stå foran eller nær et vindu.

  4. Last ned en kompass applikasjon på tlf din Da kan du superenkelt lære deg hvilke vinduer som er nord, sør, øst, vest, og dermed kan du fort se hvilke planter som vil få direkte sollys på seg og ikke! Jeg har brent mange planter når den sterkestes vårsola har dukket opp fra intet!Det ser kanskje ikke så pent ut når alle plantene er samlet sammen rundt et vindu, men fy søren så takknemlige plantene er for at jeg setter de sin helse foran interiøret! De belønner meg da med å fotosyntese, som betyr at de gir ender opp med å gi meg oksygen og et bedre innemiljø. Planter ass, kule greier!

1 054 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page