top of page
Søk
  • Forfatterens bildeCecilie Jakobsen Espeland

Hva er stilleben og hvordan lager man det?

Jeg elsker stilleben, og har det overalt. På kjøkkenet, på en kommode, på en skjenk, på badet og egentlig i hvert rom når jeg tenker meg om.


Et stilleben er en gruppering av ting som fremhever hverandre. Det kan både være funksjonelt, dekorativt og selvsagt koselig. Stilleben skaper en koselig og personlig atmosfære. For meg er stilleben å sette sammen ting på en litt mer gjennomtenkt måte.

Stilleben bør se spontane ut- men de kan være vanskelig å få til. Jeg bruker planter, vaser, bøker eller pynteting som stilleben. Det varierer litt utifra hvilket rom stillebenet er i.

Det som er viktig å huske når du skal lage stilleben er trepunkts-tankegangen. Det går ut på å plassere tingene slik at de fyller ut hjørnene i en trekant. Trekanten kan være stående og liggende. Stilleben kan og skapes ved å sette ting sammen i en spiralform.

Her er et par eksempler:På det siste bildet her kan du se at jeg har laget to stilleben. Den ene har en liggende trekant og den andre en stående trekant som trepunkts-tankegang. La meg markere:

Ser du det nå? Pyramiden er mye brukt hos oss, som for eksempel på kjøkkenet:


På kjøkkenbenken har jeg plassert noen ting vi bruker daglig sammen med en basilikum-plante som jeg ønsker å bruke nå som den er fersk. Vi har en lang kjøkkenbenk, så stilleben her er plassert der hvor jeg ikke roter så mye, men slik at tingene er er tilgjengelig likevel.

Tingene her er plassert i en stående trekant.

Det har blitt litt mange planter her i huset etter hvert... så det å gruppere planter som stilleben har gjort at det ser mer ryddig ut. Så nå har jeg plutselig plass til mange flere- jippi!

Når jeg lager stilleben med planter synes jeg det er lettere å tenke på spiralform. Faktisk Fibonaccis spiralform for de ekstra interesserte. Da plasserer jeg plantene slik at de blir dratt inn i en spiralform. Men fortsatt trepunkts-tankegangen.


Ser du den store forskjellen på bildet der jeg har satt sammen tre ting og ikke bare to?


Noen enkle tips for å skape stilleben i ditt hjem:
- Tenk oddetall. Start med tre ting, fyll på med to til og kanskje enda to til.
- Lag på lag. Begynn bakerst og jobb deg fremover.
- Bruk dine favoritt ting- noe høyt og noe lavt, noe nytt og noe gammelt.

Lykke til med å skape dine egne stilleben og husk trepunkts-tankegangen. Jeg vil gjerne hjelpe deg hvis du ønsker det, og ikke minst vil jeg se dine stilleben!


I mellomtiden- følg meg gjerne på instagram @cecilieespeland


Klem fra meg til deg!


7 034 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page