top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Hvilke planter passer hjemme hos deg?

For at du ikke skal gå på den smellen der du nettopp har tømt kontoen til fordel for drømmeplanten, for så å stolt ta den med hjem og se den visne bort, er det én vane du bør legge til deg fort som f; lær hjemmet ditt å kjenne.


Det første du må lære deg om hjemmet ditt er lyset.

Solen står som kjent opp i øst, og går ned i vest. Hvor er dette i forhold til vinduene der du bor? Jeg lastet ned et kompass på telefonen min, og følte meg temmelig nerd da jeg løp rundt hjemme som en villmann og merket meg hvilke vinduer som får morgensol, hvilke vinduer som får den sterke formiddagsolen, og hvilke vinduer som får den fine ettermiddagsolen. Merk deg hvilke vinduer som gir direkte sol, og hvilke vinduer som gir indirekte sol. Utifra årstiden kan du også merke deg hvor langt inn i rommet solen strekker seg. Enkelte planter ønsker mye sol, men ikke den sterkeste og kan derfor fint settes noen meter bort fra vinduet. Det er lyset som bør bestemme hvor i hjemmet ditt planten din bør stå. Nå som du har lært deg lyset i hjemmet ditt å kjenne, kan du velge ut planter som passer hjemme hos deg. Vi i Norge er jo ikke velsignet med aller mest sol, så det er lurt å holde planter så nær vinduer som mulig, men husk å flytte de når den sterke solen kommer så du ikke brenner plantene dine (har gjort den feilen et par ganger kan du si). På vinteren har jeg alle mine planter ved vinduet. På sommeren trekker jeg de lengre inn i rommet. Min tommelfingerregel er at jeg skal prøve å imitere plantens naturlige habitat. Kjøper jeg en plante som i naturen står i skyggen av andre planter, skal den få stå i skyggen hjemme hos meg også, men det betyr ikke at den ikke får lys. Og husk at selv om planter som Smaragdpalme fint klarer seg med lite lys, betyr det ikke at den trives i mørke. Litt som oss mennesker, vi kan tolerere mye uten at det betyr at vi har the time of our lives.

Hva med fukt? Du står og holder på drømmeplanten, men akkurat denne planten trenger mye fukt, og du bor i et tørt hjem. Betyr det at den ikke vil trives hos deg? Ikke nødvendigvis. Men husk at du da bør spraye plantne din ofte, kanskje daglig i varme og tørre perioder.


Så hva gjør du når du står der med planten du så gjerne vil ha med deg hjem men du føler deg relativt blank på hva den trenger? Vent litt. Sett planten fra deg, ta opp telefonen og gjør et google search på navnet. Det er mange engelske sider som forklarer veldig bra. For eksempel kan du søke opp "Monstera Adansonii care", og mange nettsider vil her fortelle deg at denne planten liker å henge, at den vokser fort, men at den ikke vil ha direkte sol. Ville du helst henge den i et vindu som får sterk formiddagssol, gjør du lurt å legge bort planten og heller se etter en annen som tåler mer lys. Det å kjenne hjemmet ditt, og undersøke planten før du kjøper den gjør at du får planter som trives, noe som igjen gjør at du slipper å bruke penger på planter som bare visner mens du står og klør deg i hodet.

På kjøkkenet har jeg to vinduer. Alle plantene er plassert med tanke på lyset, ikke med tanke på hvor jeg ønsker de skal stå. Det er vel bare et års tid siden jeg startet å plassere planter etter plantens behov, og endringen i plantene har vært helt nydelig å være vitne til!

Med det sagt måtte jeg brenne et par planter og visne bort et par andre før jeg lærte :) Har du noen gode tips om det å plassere planter? Del gjerne, jeg elsker å lære av dere!


2 184 visninger1 kommentar

Siste innlegg

Se alle

1 Comment


kamillao.myr
Aug 19, 2019

Åh, du skriver så bra men jeg trenger det inn med en teskje...

Hva betyr halvskygge?

Lyst men ikke direkte sol? Kan den stå på gulvet litt inn i rommet?

Hva med rom hvor sola ikke skinner sterkt inn? Hva kalles det?

Og hva gjør jeg når mørketiden i Nord Norge kommer? 🤣🤣 eller den evig sterke midtnsttsolen?

Like
bottom of page