top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Hvilken potte skal du bruke?

Min eneste regel her i hus er; ingen plante i potte uten hull i bunn. Grunnen til at jeg er opptatt av drenering er fordi røttene til planten drikker på bunn, og spiser på toppen. Ofte kjenner vi bare etter på toppen av jorden om planten er tørr før vi vanner, og dersom potten ikke har drenering, vil du aldri vite hvor mye vann som ligger på bunn. Og hva skjer når røttene blir liggende i vann? De råtner, og planten dør.


Selvsagt kan du bruke masse lecakuler for drenering i bunn eller bare vanne et par spiseskjeer om gangen, men hos meg funker regel min utmerket greit.

Når kan du potte rett i potta, da?

Dersom du har en potte med hull i bunn, og at størrelsen passer planten din, er det bare å potte rett i potta, uten innerpotte. Dersom du potter om; pass på å ikke øk mer enn to størrelser opp om gangen. Hvis ikke klarer ikke røttene å ta opp all vannet som vil ligge i jorden, og igjen kan du oppleve rot-råte. Igjen, det finnes unntak og du kan være heldig, men det kan lønne seg å bare ha dette som huskeregel.


Dersom jeg har en plante som kommer i innerpotte (plastpotte med drenering) og jeg ønsker å potte den rett i en terracotta, så setter jeg planten oppi terracotta potta, og måler avstanden fra innerpotta til terracotta. Er det mer enn ca 2 fingre (2-3cm) avstand så er potten for stor, da potter jeg den ikke direkte oppi. Er avstanden ca 2 fingre så potter jeg direkte oppi.

Hvorfor potter jeg noen ganger i air pots, noen ganger rett i terracotta, og noen ganger lar jeg planten stå i innerpotter?

Svaret er; latskap. Og mangel på potter, og tid. Det aller beste for plantene er air pots. Mitt mål er å ha det meste av mine planter i disse. Men, de krever hyppigere vanning, og det kan være en utfordring å finne riktige potteskjulere til disse. Dyrker du derimot grønnsaker hersker det ingen tvil; air pots er og forblir best.

Like etter air pots er favoritten min terracotta, og jeg har mye pottet rett i terracotta. De puster, og tørker fortere ut, så man må vanne oftere, men derimot hjelper det mot overvanning. Planter som trenger å stå fuktig bør ikke plantes rett i terracotta med mindre du husker å vanne daglig. Grunnen til at jeg noen ganger også bare potter om i innerpotter og plasserer de i diverse potteskjulere er gjerne fordi jeg ikke har bestemt meg for hvilken potte planten skal bli boende i, eller at jeg er usikker på pottstil, så jeg tester litt forskjellig. Innpotter kan være vanskelig å få tak i, spør venner og familie, og spar på dine når du potter om!

Dette er en utepotte jeg har tatt inn, det var vanskelig å finne en stor nok potte, så da ble det en utepotte fra Plantasjen. Planten står i en innerpotte, inni denne potteskjuleren.

Min monstera har jeg her pottet direkte i en terracotta sammen med en Pilea. Denne potten fra Plantasjen er egentlig veldig fin, jeg har bare sølt den til. Jeg vanner denne planten oftere enn mine andre, både fordi den er stor og tørst, og fordi terracotta tørker planten fortere. Derimot er planten magisk fornøyd.

Min andre monstera står i en innerpotte inni denne potteskjuleren. Denne planten skal pottes om og deles opp denne sesongen, og jeg leter nå etter store terracotta slik at jeg kan plante den rett i.

Min Strelitzia Nicolai er her pottet rett i en rimelig terracotta fra IKEA. Når du potter rett i terracotta får pottene denne slitte, brukte looken. Jeg liker det, men dersom du ikke ønsker den looken bør du ha planten i en innerpotte og unngå å søle vann i potten.

Husfred vil ikke tørke ut. Derfor har jeg lagt en fuktig oasis i bunnen av denne terracotta potta, og beholder planten i innerpotten, og bruker heller terracottaen her som en potteskjuler.

Disse pottene fra Plantasjen har faktisk drenering i bunn, ser dere fatet? Så her har jeg plantet en gullranke rett i potta! Gullranka er hardfør og tåler det meste.

Denne planten, aspargus fern, vil heller ikke tørke ut. Den står også på en fuktig oasis i denne potteskjuleren.

Min nye Coleus er hurtigvoksende, derfor står den nå i en innerpotte i denne litt for store potta. Ila en måned eller to potter jeg nok om planten rett i terracotta. Min andre Coleus stortrives i terracotta!

Min Opuntia kaktus trenger faktisk ganske mye vann, men den vil ikke stå vått. Terracotta passet derfor perfekt! Og her ønsket å bosette den for noen år, derfor ble den pottet rett i potta.


Her fikk dere en oversikt over utvalgte potter her hjemme, og hvordan jeg gjør ting. Det viktigste er å finne noe som passer for deg og ditt hjem, dine planter og dine vaner :)


27 296 visninger9 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

9 Comments


w_ineke50
Nov 17, 2021

Wineke Solveigsdatter Tollefsbøl

Jeg hadde stor nytte av rådene 😊

Så det er greit, å potte om, og potte om, flere av de like, sammen, i en større potte, med Oasis i bunn, den tørker fort !

Takker deg 🌹

Like
w_ineke50
Nov 17, 2021
Replying to

Wineke.

Glemte å si spørre om høsten er greit med ompotting, av lettvinte planter ?

Like

Hege Bendiksby
Hege Bendiksby
Mar 01, 2021

Takk for gode råd! Skal jeg ha sand i bunnen, når jeg bruker air pots?

Like

fruhesse
Sep 25, 2020

Hej Belinda, jeg har så bruk for et råd. Vi har kjøpt en flott 1,5 meter høy ficus benjamin til sønnen vår, som elsker planter, men nok ikke er så god til å huske å vanne :-). Hvordan er det med undervandingssystemer? Har fundet et plastpottesystem med 3 plastben, som suger vand op fra et vanddepot man så kan ha i bunnen af krukka. Men så skal krukka jo være tett i bunnen, huff da. Og skal jeg så fylde sand på i bunnen af plastpotta (den kommer til å stå nede i en terracottakrukke som er født med hull i bunden. Jeg har økompost og hønepøne+lupin til å erstatte all løs butikkjord.

Like

Lisbeth Lund Andresen
Lisbeth Lund Andresen
Jul 03, 2020

Hei! Har du i lecakuler i bånn på terracottapottene med hull i? Jeg leser om begge deler så blir litt forrvirra:-)

Like

Tone Liestøl Olsen
Tone Liestøl Olsen
Apr 24, 2020

Hvor er pidestallene fra? :)

Like
bottom of page