top of page
Søk
nfl401

Hvitløk til sommeren?

Gjesteinnlegg av Renate Mitchell / @planteoasen Har du lyst på hvitløk til sommeren? Da bør du sette hvitløken nå på høsten!

Visste du at det tar gjennomsnittlig 280 dager for at en hvitløk skal bli ferdig? Nesten like lenge som et svangerskap!

Hvitløk er lett å dyrke, hardfør, lite følsom for sykdommer og blir sjeldent tatt av for eksempel snegler. Hvitløk er en av de enkleste vekstene å bli selvforsynt på, fordi den er så lett å lagre. Man lar den tørke godt, så er det bare å oppbevare den luftig i en skål, flette eller lignende på kjøkkenet. Da holder den seg til du kan høste av neste års hvitløk.


Hvordan starter jeg ?

Du kan sette hvitløk om våren, men avlingen blir bedre ved høstplanting. Hvitløken trenger en frost periode for å danne selve feddene. Det er en fordel at hvitløken danner røtter før vinteren , men ikke at den vokser så mye at det grønne stikker opp fra jorda. Sett derfor feddene i oktober/ november.

Obs : Om man setter hvitløk fra butikken kan en ikke være sikker på at de er friske, om den vil spire eller om den vil tåle den norske vinteren. Skaff deg sertifisert setteløk som tåler norske forhold og som ikke kan ha sykdommer som smitter i jorden. Settehvitløk er å få tak i hagebutikker og hagesentre. En kan også bestille på nettet, eller kanskje du kjenner noen som du kan få noen fedd av? Senere kan du sette dine egne fedd videre, da trenger du faktisk aldri å kjøpe mer hvitløk! I år har jeg satt over 300 hvitløks fedd fra egen avling!


Hvilken type hvitløk bør en velge?

Hvitløk skilles i 2 hovedgrupper: softneck- og hardneck. Jeg foretrekker selv soft neck. De har en myk hals som gjør at man kan flette hvitløkene til en dekorativ flette. De har også blitt større en den hardneck typen jeg har prøvd. På softneck sitter feddene i flere ringer der det vanligvis er stor forskjell på størrelsen på feddene.

Hos en hard-neck er stilken hard som en pinne og det er kun en ring med fedd som sitter rundt pinnen. Feddene er derfor færre, men jevnere i størrelse.

Om hvitløken får jevn tilgang til næring og vann unngår en som regel dannelse av halsløk/bulbiller. Bulbiller er små løk, som danner seg i toppen av hardneck hvitløk. Disse kan sås/plantes enten om høsten eller om våren, og vil utvikle seg til små, udelte hvitløk i første sesongen. Sesongen etter planter du disse igjen, og da vil de kunne utvikle seg til hvitløk med fedd. Du trenger altså en ekstra sesong for å få spiselig hvitløk.

Hvordan plante feddene?

Du trenger et område med jord som er klart for planting. Hvitløken liker seg en solrik plass. Jorden bør være godt drenert, om hvitløken blir det stående i vann kan den lett råtne. Hvitløken har grunne røtter så det lønner ser å gjødsle jorda. Jeg bruker bokahsi (fermentert mat avfall) men du kan også bruke brune blader, rester av grønnsaker, gressklipp, ugress uten røtter.

Jeg drar opp renner i bedet med ca.20 cm avstand.

Her legges feddene med en avstand på ca 10-15 cm. Løker skal generelt settes 2-3 ganger sin egen høyde/ dybde. Det vil si at ett fedd på 2-3 cm skal settes, med toppen opp, mellom 5-10 cm dypt. Av erfaring kommer de fleste løker opp uansett hvor dypt du planter de.

Når alle feddene er satt dekker jeg rennene med jord. Til slutt dekker jeg jorda med feks. halm, gressklipp, løv, treflis, tang og tare. Dekket både isolerer og gir næring til jorda.

Alternativ planting kan også være å bruke et kosteskaft til å lage et hull , hvor du deretter setter feddet nedi.

Så er det bare å vente på de herlige spirene kommer opp av jorda. Da kan du klippe av litt og ha på maten. Smaker nydelig!


Når løken spirer til våren er det også viktig å tilføre næring for å få store fine hvitløk. Jeg bruker bokashi væske , brennesle vann eller «gullvann»/ tissevann. Ingenting fungerer som sist nevnte! Rimelige og bedre blir det ikke.

Når det nærmer seg vår vil jeg komme tilbake med mer detaljert info angående gjødsel og veien videre.


Til slutt:

-Typer hvitløk jeg har dyrket er vallelado (softneck) og dukat (hardneck) Jeg dyrker hvitløk i både pallekarmer og rett på jordet. Begge deler fungerer like godt. Så lenge de får næring nok.

-Det tar tid å bygge opp en næringsrik jord, som resulterer i store fine grønnsaker. Ikke mist troen om hvitløken ikke blir perfekte eller slik du så for deg etter første sesong.

- Så gjerne forskjellige salater som plukksalat og spinat mellom radene ( det kan du også så nå når du setter feddene) salaten vil spire til våren.



God dyrking💚

- Renate / @planteoasen

2 416 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page