top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Hvordan dyrke avocado tre

  1. "Hvor lang tid tar det å gro et avocado-tre?"

  2. "Hva er opp og hva er ned på steinen?"

  3. "Når skal jeg plante den?"

  4. "Skal planten beskjæres?"

  5. "Får jeg frukt på avocado-treet?"

Tidligere i år var jeg så heldig å bli invitert inn på God Morgen Norge, der jeg blant annet snakket litt om hvordan du enkelt kan dyrke ting fra ditt eget kjøleskap. Det å gro et avocado-tre er nok det jeg har fått mest spørsmål om i etterkant, så her kommer mine tips til hvordan du enkelt kan gro et avocado-tre hjemme. Husk at du ikke får frukt på avocado tre du dyrker hjemme, men du får en innmari fin plante. Det finnes mange forskjellig typer avocado. Noen har små steiner, noen har store. Tre blir det uansett størrelse på steinen, bare spar på en stein neste gang du spiser avocado og vask den godt. Vær forsiktig når du åpner avocadoen slik at du ikke kutter i steinen. Finn så ut hva som er opp og ned på steinen. Røttene skal komme ut i bunn, treet kommer opp i topp:

Det tar ca 4-6 uker før steinen får røtter. Det finnes flere måter å spire avocadostein på, jeg har prøvd de fleste, men jeg strives best med å sette tannpirkere i steinen og sette den vann, rett og slett fordi jeg synes det er så vakkert! Da blir steinen en del av interiøret fra dag én. Bare sett inn tannpirkere (eller tuppen av grillspyd som jeg har brukt her) i steinen, og sett i valgfritt glass/kopp/vase. Jeg foretrekker gjennomsiktig glass for å kunne se når røttene kommer. Vannet skal til enhver tid dekke rett over halve steinen. Bytt vann ca 1 gang per uke, glemmer du det er det ingen problem, bare pass på at steinen ikke tørker ut hvis vannet fordamper.

Noen skreller steinen, andre gjør ikke. Det er helt opp til deg :) Skifter steinen farge? Kanskje den blir solbrent, kanskje den har skader, som regel overlever de det meste av misfarging.


Først begynner steinen å dele seg, så kommer røttene, så kommer treet. Jeg liker å ha masse masse røtter før jeg planter den, så når treet er ca 15 cm stort og har noen gode blader så bruker dette glasset her på bildet å være dekket av røtter. Da setter jeg den i jord! Røttene får ofte hvite klumper på seg. Helt normalt, ikke noe å stresse over. Avocado liker å ha sandete jord, så jeg bruker levende jord (kompost) og blander inn sand 50/50. Jeg legger også inn litt løv eller grønne blader fra f eks løvetann i jorden, dette liker mikroorganismene i jorden. Plant den slik at halve steinen står i jord. Fyll godt med vann og dekk gjerne jorden med løv eller vermiculitte. Husk at åpen jord er åpent sår :)

Røttene til avocado vokser veldig fort. Så jeg har opplevd at jeg må potte om mye oftere enn mine andre planter, så det kan være lurt å følge med. Stikk fingrene i jorden, se om den har mye røtter, sjekk under potten, vokser røttene ut? Da må du potte om (dette gjelder forsåvidt alle planter). Hvordan ta vare på ditt nye avocado-tre; - Sterk, indirekte sol - Moderat til mye fukt (det kan lønne seg å spraye bladene)

- Aldri la jorden tørke ut - Knip av blader som blir dårlige, dytt de ned i jorden. De fleste planter følger denne regelen; veksten følger saksa. Det betyr at om du beskjærer en plante, vil nye greiner vokse ut der du beskjærer. Ønsker du et fyldig tre med flere greiner kan du altså beskjære planten. Du velger selv hvor du ønsker å beskjære. Det gjør litt vondt i sjela, men planten vil da sette ut nye greiner. Jeg har gjort dette med et par planter jeg har gitt bort, og det er veldig fint. Ønsker du bare et høyt tre uten greiner, lar du de vokse fritt, som disse på bildene her.


Planten jeg holder i hendene er faktisk en avocado stein jeg tok med meg hjem fra Israel. Den er 9 mnd gammel. Treet til høyre er 1 år gammelt. Så det kan lønne seg å smøre seg med litt tålmodighet og nyte prosessen. Visste du forresten at avokadoene opprinnelig kommer fra Mexico og Mellom-Amerika, hvor de indfødte Nahua-folkene fant dem? Avokadoene ble kalt "Huhuacatl", som også betyr "testikler". En liten funfact :)

33 718 visninger10 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

10 Comments


Vidar Andersen
Vidar Andersen
Jan 16, 2023

Jeg har et avokadotre som er 2 år og mellom 1 og 1,5 m. Nå i vinter har det kastet bladene. Er det normalt? Får den nye blader på våren? Stammen ser frisk og fin ut.

Like

Frank Johansen
Frank Johansen
Apr 22, 2022

Hei. Jeg har to avokado planter ca 1 år gamle, men bladene blir brune på kantene. Hva kommer det av?Like

Bjørn Johansen
Bjørn Johansen
Feb 07, 2021

Har er tre som er ca 1,5 år.. Fant ikke info her om det var mulig å få frukt fra tre. Har lest ar det kan komme etter ca 5 år. Men skeptisk til om det vil funke med butikk kjøpt avokado siden de sikkert er gmo..


Like

rebeccaanastacia
Dec 29, 2019

Hei! Det haster med svar! Du dag du hadde tatt med deg avokadostein hjem fra Israel?? Hvordan gjorde du det? Jeg er i Thailand og har lyst å ta med meg en herfra! Håper på kjapt svar! :)

Like
Bente Lill Hernes
Bente Lill Hernes
Feb 08, 2022
Replying to

Det er ikke lov å ta med frø/ planter/ jord fra utlandet.

Like

Merete Lofthus
Merete Lofthus
Jul 29, 2019

Hei. Så du venter altså til den har fått skikkelig røtter OG blader før du potter den i jord? Min ser slik ut nå og jeg tenkte å potte den. Skal jeg vente litt til?


Like
bottom of page