top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Hvordan stelle en bananpalme?

Gjesteinnlegg fra fetter Espen, aka @jungelespen!


De blir ofte kalt bananpalmer, banantre eller bananplanter. For å være helt nøyaktig, så er de er faktisk flerårige urter! Er ikke det rart? Bananpalmen vokser vanligvis i tropiske områder rundt ekvator. Der bruker vanligvis bananpalmen tidligst 9 måneder fra den spirer til den produserer frukter. Etter at fruktene er produsert, dør morsplanten. Det er derfor bananpalmen får haugevis av babyer som skal ta over når morsplanten dør.


Det finnes haugevis av forskjellige sorter, noen av de kan bli opptil 10m høye! Sorten Super Dwarf Cavendish er en dvergsort som egner seg godt for dyrking innendørs eller i drivhus i sommersesongen. Den kan bli opptil 1 - 1,25 meter høy og kan gi søte små spiselige bananer dersom du steller den riktig.


Hvordan få bananpalmen til å trives?

Bananpalmen kan være litt vanskelig å få til, men når du når inn til bananpalmen og når bananpalme når inn til deg, da skal jeg love deg at du aldri vil gi slipp på bananpalmen igjen! En bananpalme trenger masse lys, varme, fuktighet, næring og vann. Plassering: Plasser bananpalmen i et sørvendt vindu eller under et svært godt plantelys. Dersom du planlegger å få frukter, kan det være lurt å bruke plantelys og varmematte, spesielt under mørketiden. 12 timer av, 12 timer på. Varmematten varmer opp jorden og røttene, og øker veksten. Jord, jordblanding, temperatur, fuktighet og lys er også veldig viktig. Hvis du vil unngå å få for mange brune blader, kan det være lurt med en luftfukter. En bananpalme trives best med en luftfuktighet på 67-80%, noe som kan være litt vanskelig å få til. Prøv å holde luftfuktigheten i rommet på rundt 60% eller sett en luftfukter i nærheten av palmen. Du kan kjøpe luftfuktmålere rimelig på f eks. Clas Ohlson. Vanning og temperatur: Som dere vet, så vokser bananpalmen i tropiske strøk rundt ekvator. For at bananpalmen skal ha det best mulig rundt seg, er du nødt til å prøve å gjenskape klimaet så godt det lar seg gjøre. Bruk luftfukter og/eller spray bladene med vann, helst hver dag. Vann bananpalmen ofte, jorden må aldri tørke ut! Bruk romtemperert vann, helst regnvann. Dekk jordoverflaten med blader/løv for å holde på fuktigheten i jorden. Hold temperaturen godt over 20 varmegrader på dagtid og helst litt under 20 på natten, men ikke under 14. Den perfekte temperaturen for bananpalmer er 26-30 varmegrader, noe som kan være vanskelig å få til her hjemme med mindre du har dyrketelt eller ønsker å svette ihjel i din egen stue.Bananpalmen min trives ikke, hva gjør jeg galt?


For å få en bananpalme til å trives, er du nødt tenke på hvor i verden planten vokser naturlig og hvor den trives, noe som gjelder alle planter! Kommer planten fra fuktige, tørre, varme eller kalde områder? Vi må ikke glemme at bananpalmen stammer fra tropiske områder.

Det kan være mange grunner til at bananpalmen din ikke trives.


  1. Hvor står den plassert? Har den det for kaldt? Får den nok lys?

  2. En bananpalme trenger masse næring! Når ga du den næring sist?

  3. Hva slags jord står den plantet i? Er det nok drenering i jorden?

  4. Er potten for liten? Må den pottes om?

  5. Er jorden for tørr? Eller gir du den for mye vann?

  6. Er det for tørr luft i rommet? Sprayer du bladene ofte nok?


Bananpalmen min har fått babyer, hva gjør jeg?

Det er ikke så vanskelig som man skulle tro å separere babyene fra morsplanten. Når babyene er separert fra morsplanten, vil de etterhvert kunne bli selvstendige bananpalmer! Det er helt vanlig at noen avleggere ikke vil klare seg. Noen får også brune blader den første tiden. Gi den litt tid, så kan det hende den kommer seg!

Se detaljert video om hvordan ta avlegger på bananpalme på Instagram @JungelespenKan en bananpalme stå ute om sommeren?

Ja, de fleste bananpalmer kan det! Så lenge temperaturen ikke faller under 10 varmegrader på natten. Bananpalmen liker ikke vind, så den må plasseres på et beskyttet varmt sted. Pass også på at du ikke brenner bladene på planten. En plante kan bli solbrent akkurat som oss! Gi den gjerne 15-30 minutter sol første dagen, 30-45min andre dagen osv. Etter en liten uke, kan den trygt settes ut. Jorden i potten tørker mye raskere ute, så pass på at den ikke tørker ut.


Hvordan har jeg fått til en så stor bananpalme?

Bananpalmen min er kjøpt på Plantasjen. Den er cirka 1 meter høy og 1.25m bred og gir ut 2-3 nye store blader hver måned! Fargen på bladene er supergrønn og jeg gjør alt den kan for at den skal ha det best mulig. Den vokser rett og slett i rekordfart! Jeg har plassert den i mitt tropiske dyrketelt akkurat nå for å øke sjansen for å få frukter, men nå er vel kanskje jeg litt ekstrem? I dyrketeltet er det cirka 70% luftfuktighet, cirka 18 varmegrader på natten og mellom 20 og 26 varmegrader på dagtid. Jeg gjør alt jeg kan for å forsøke å gjenskape klimaet bananpalmen opprinnelig kommer fra. Jeg har også en bananpalme i stuen som står i vinduet uten varmematte og plantelys. Den vokser litt seint og jeg får litt brune blader av og til, men den klarer seg! De brune bladene klipper jeg bare av og bruker som jorddekke. Jeg har den dvergsorten som heter Super Dwarf Cavendish. Som nevnt tidligere i innlegget her, så er den perfekt til å dyrke innendørs. Sorten kan være litt vanskelig å få tak i så du er nødt til å benytte sjansen om du skulle få tak i en!

Lurer du på noe så legg gjerne igjen en kommentar, eller send meg en melding på instagram. Du finner meg på @jungelespen!

6 116 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page