top of page
Søk
  • Forfatterens bildeJungelespen

Hvordan få frukt på ditt avokadotre

- og hvordan skal du egentlig stelle det?

Jeg har fått utrolig mange spørsmål om hvordan jeg steller avokadotreet mitt og hva jeg har gjort for å få frukter. Nå skal jeg forsøke å svare dere så godt jeg kan og fortelle dere det jeg kan om avokadotrær!


Dere som følger meg på Instagram har sikkert har fått med dere at avokadotreet mitt har satt frukter. Om fruktene mine kommer til å holde, gjenstår å se! For meg, begynner det å se veldig lyst ut, men jeg får nok ikke mer enn 2-3 frukter i år. Uansett så synes jeg det er utrolig kult at jeg har fått treet mitt til å sette frukter i Norge! Fruktene blir større og større for hver dag som går og jeg satser på å få modne frukter mellom Juli og September måned dersom treet følger sin naturlige modningstid.Hvordan få et avokadotre til å trives?

Det er ikke så mye som skal til for å få et avokadotre til å trives i en stue, så lenge treet står i god jord, får nok lys, næring og vann. Avokadotrær krevet rett og slett ikke superfuktig klima slik veldig mange andre tropiske planter og trær gjør. Treet kan klarer seg fint med rundt 50% luftfuktighet, noe som ofte er den normale luftfuktigheten i mange norske hjem. Jeg anbefaler å plante treet i 50% kompostjord, 25% sand og 25% perlite eller 50% kompostjord og 50% sand. Dersom jorden er veldig tett og tung, kan du gjerne blande i enda større prosentdel med sand og perlite. Treet liker ikke å stå i veldig våt og tett jord over lengre tid og derfor er det veldig viktig med god drenering, ellers kan røttene råtne! Husk derfor å ha cirka 1/3 med sand i bunnen av potten. Legg stein over dreneringshullet i potten for å unngå at sanden renner ut ved vanning. Jeg vanner treet mitt godt med regnvann cirka 2-3 ganger i måneden, men ikke før jorden begynner å bli litt tørr. Er du usikker på hvor mye vann avokadotreet ditt trenger, må du lære deg hvordan ditt avokadotre liker det og rett og slett bare prøve deg frem.

For å finne ut om treet eller planten din trenger vann - løft på potten for å kjenne etter. Er potten for tung eller er det for lett? Ellers kan du alltid stikke fingeren 5-10cm ned i jorden for å kjenne etter.


Hvordan har jeg fått frukter?

Jo, det skal jeg si deg! Jeg har gjort alt jeg kan for å forsøke å gjenskape klimaet som avokadotrær trives i. Jeg forsøker å følge klimaet i Mexico slik at temperaturen, fuktigheten og antall timer lys følger Mexico sine årstidene året rundt. På den måten øker jeg sjansen for å lykkes med frukter! Treet står plassert i dyrketeltet mitt med et godt vekstlys over, noe som er nødvendig for at treet skal få nok lys, spesielt under vintertiden! Avokadotreet mitt er dyrket frem fra avokadostein, men podet på en eldre grunnstamme, og det gjør at treet mitt er veldig mye sterkere og i mer moden alder. Om jeg husker riktig, er treet podet på en grunnstamme som heter Lula. Avokadotrær som er podet kan være veldig vanskelig å få tak i. Hør med ditt nærmeste hagesenter, så kan det hende de kan få tak i! Jeg kan foreløpig ikke så mye om poding, men ser frem til å lære mer om dette!Hvilke sorter finnes av avokado, og kan treet stå ute?

Det finnes hardføre sorter avokadotrær som kan tåle ned mot 5-15 minusgrader over en kortere periode, men disse er også vanskelig å få tak i her i Norge. Sortene Lila og Wurtz er to gode eksempler som er hardføre dvergsorter som passer fint til å dyrkes innendørs, i dyrketelt eller i oppvarmet drivhus. Uansett så har vi for kort sommer til å lykkes med modne frukter utendørs. Om du får tak i en slik sort og ønsker frukter kan du bruke dyrketelt som jeg gjør, og eventuelt forberede treet på vårtid innendørs med riktige temperaturer og lysmengde og deretter sette treet i et drivhus mot sommeren. Oppvarmet drivhus eller vinterhage funker også, men helst med ekstra dyrkelys under vintertiden.


Treet kan få frukter, men du må selv hjelpe til med å bestøve treet dersom du er så heldig at du får blomster.

Når høsten kommer og hvis fruktene er satt, kan fruktene modnes innendørs. Fruktene modnes aldri på treet og det er derfor vi ofte finner umodne avokadofrukter i butikkene. Fruktene må rett og slett modnes på bakken utendørs eller inne på kjøkkenbenken.Jeg skal ikke påstå at det ikke er mulig å få frukter fra et avokadotre dyrket fra avokadostein, noe som ofte tar veldig mange år! Jeg vet at det er noen som har fått dette til tidligere, men ikke som jeg kjenner til i Norge. Kanskje du blir den første som får frukter fra avokadostein i Norge? Den raskeste veien er å pode et avokadotre grodd fra stein på en voksen og kraftig grunnstamme som jeg har nevnt tidligere her i innlegget. På denne måten tror avokadotreet at det er mye «eldre» enn det det egentlig er, og du øker sjansen med å få frukter med veldig veldig mange prosent! Har du noen gang fått blomster eller frukter på ditt avokadotre grodd fra avokadostein?Hvordan bestøve et avokadotre?


Det kan være vanskelig å få ett enkelt avokadotre til å gi frukter. Blomstene må bestøves på en veldig spesiell måte, og dette er avhengig av om du har en avokadotre type A eller type B. De fleste som har avokadotrær i hagen i tropiske områder, har minst to trær plantet i nærheten av hverandre, altså en type A og en type B. Grunnen til det er at du da slipper å tenke på å bestøve treet for hånd fordi hann og hunn-blomstene på avokadotre type A og type B åpner seg på forskjellige tidspunkt og blir derfor kryssbestøvet av innsekter. Ett enkelt avokadotre alene, får ofte problemer med å bestøve seg selv på grunn av dette. Enkelt forklart så fungerer det slik; type B - DAG 1 ettermiddag, hunnblomsten åpner seg og lukker seg igjen mot kvelden. DAG 2 morgen, hannblomsten åpner seg og lukker seg igjen mot ettermiddagen. Det fungerer på den samme måten på type A, bare motsatt. Det betyr at dersom du bare har ett enkelt tre alene, må du bruke en q-tip eller en fin liten pensel til å samle på pollen fra hann-blomsten.


Når hunn-blomstene åpner seg, bruker du q-tipen eller penselen som inneholder hann-pollen til å befrukte hunn-blomstene og på den måten kan du få frukter.


Du finner meg på Instagram under @jungelespen!14 953 visninger1 kommentar

Siste innlegg

Se alle

1 Comment


marcuslindeboe
Sep 08, 2021

Knallbra artikkel. Utrolig kult, og spennende, at noen i Norge har lyktes med dette😃

Dette gir god inspirasjon til utprøvning.

Det eneste jeg lurte på, var dette med "grunnstammen", som du podet på, er den dyrket frem selv ifra frø? Takk for svar på forhånd.

Marcus

Like
bottom of page