top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Hvordan stelle et pengetre

Pengetre, eller Jade plant som det egentlig heter, sies å være magisk. Jeg har ikke merket mye til magien, men jeg ser likevel på dette treet som noe ekstra. De fleste av dere kjenner nok denne planten som en liten bord-plante, og ikke som et massivt tre. Dette treet er over 40 gammelt, har avlet en haug av stiklinger, og er den fineste og mest spesielle planten vi har.

Slik steller jeg vårt pengetre: Vann: Dette er litt tricky synes jeg. Planten må ikke tørke ut, men heller ikke vannes for mye. Jeg stikker fingrene i jorden så ofte jeg kan, er det tørt der nede vanner jeg, er det fuktig, venter jeg litt til. Nå på sommeren får det oftere vann. Når planten mister blader eller får flekker på bladene betyr det at den har fått for lite vann. Lys: Dette treet trenger masse lys for å vokse, jeg har det derfor stående rett foran et vindu som gir lys hele dagen, men ikke direkte sollys. Planten får ingen gjødsel, men god, levende jord. Jeg mangler en underskål og har lagt aluminium under for å beskytte gulvet. Viser seg at det ikke er så alt for lett å finne underskål til en såpass stor terracotta potte, men hvis noen har tips, hyl ut! Hva er den mest spesielle planten du har i hus?

8 321 visninger12 kommentarer

12 Comments


Kine Michelle Bruniera
Kine Michelle Bruniera
Apr 03, 2021

Kunne du fortalt meg hvordan man tar avlegger av et pengetre? Har en stor på jobb jeg gjerne vil ha en "baby" etter :)

Like

ingri.silli
Jun 14, 2020

Fikk tips fra en gartner idag om hvordan man blir kvitt de små fluene. Bland eplesidereddik, litt vann og et par dråper zalo i en skål og sett rundt der fluene trives best. La det stå i en ukes tid. Hun sa hun gjorde det et par ganger i året og holder de borte. Kjøper eplesidereddik og prøver i morgen!


NB: det måtte være eplesidereddik for at det skulle fungere, annen type edikk har ikke samme effekt.


Har også prøvd tre kjerringråd; la jorden tørke, sett svovel fyrstikker i jorda og legg på appelsinskall. Det fungerte en liten stund, men prøvde alle tre likt så vet ikke hvilken som hjalp..

Like
Aud-Torhill Våge Haugstad
Aud-Torhill Våge Haugstad
Dec 20, 2022
Replying to

Joda, går fint med vanleg eddik òg. Det brukar eg når småflugen kjem og det funkar som berre det. Eg brukar småskåler med vann/eddik/litt salo og setter rundt omring der eg ser flugene likar seg.

Like

stina
May 28, 2020

Hei, kom akkurat over denne bloggen, da jeg så etter tips til stell av pengetre. Jeg har flere, men spesielt ett tre som jeg har hatt i årsvis, og som er STORT, men ser nå litt pjusk ut. Trenger råd. Jeg har egentlig ikke fulgt noen fremgangsmåte for å få den så stor, annet ennå pottet den om noen ganger, og satt den ut på balkongen hver vår - den står da ute hele sommeren, og til litt utpå høsten. Den står nord-øst vendt, og får litt morgensol direkte men ellers lyst men i skygge. Den får regn på seg, men mengden kan jeg og styre med markisa. Om vinteren står den i stua, foran et svært vindu, hele den…

Like

Vibeke Marken Baardsen
Vibeke Marken Baardsen
Sep 13, 2019

Hei, som underskål kan du bruke et fat, feks et lysfat i metall. Jeg har kjøpt et kjempestort på Kid. Veldig inspirerende blogg og instagram. Har snart pottet om alle de 32 plantene mine i levende jord og nye krukker. For en forskjell!!

Like

lpm
Aug 04, 2019

Jeg slet også med masse fluer nylig - og det hjalp å bytte ut jorden. Hjalp ikke bare å fjerne alle fluene, for dagen etter var de like mange. Når jeg byttet jorden fant jeg masse egg i bunnen av potta :( Tror småfluer klekker i fuktige omgivelser så det er kanskje en fordel å ikke vanne jevnlig og gjøre det nedenfra en liten stund. Lykke til!

Like
bottom of page