top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Slik tar jeg vare på min Coleus

Først og fremst; hvor kule er ikke Coleus plantene! Jeg har tre forskjellige hjemme nå, det finnes ca 60. Nøyaktig hva mine heter vet jeg faktisk ikke, men jeg elsker de alle, vil ha mange! Før jeg skrev dette innlegget leste jeg meg litt opp på Coleus, og her var det mye rart å lese. Dette innlegget er derfor ikke et "hvordan ta vare på en Coleus", men heller et "slik tar jeg var på min Coleus", da jeg ikke kunne se meg helt enig i alt jeg leste. Kanskje noe annet fungerer hos deg, enn hva som fungerer hos meg. Denne planten kom som stikling i posten av en følger. Jeg hadde den i vann litt, før jeg pottet den om. Og helt ærlig dere, så tror jeg faktisk at denne planten vokser som den gjør på grunn av måten den er pottet, og jorden den står i. Jeg bruker denne jorden på alle mine inneplanter. Dette er levende kompostjord utblandet med sand. Jeg blander i tillegg inn en del perlite for god drenering. Planten står også direkte pottet i en terracotta som er håndlaget (jeg kjøpte dette settet med potter i vinter), og som puster veldig. Det betyr at den tørker fortere ut, og må vannes oftere, men du får en veldig lykkelig plante. Overvanning blir nærmest umulig (og overvanning er et av de største problemene jeg ser hos planter til folk i Norge). Jeg bruker aldri gjødsel, det trenger jeg ikke når jeg bruker levende jord. Jeg bare tilsetter til mat til mikroorganismene i jorden en gang eller to i året, da bruker jeg en ss eller to av Lupin og Høne Pøne. Når jeg potter legger jeg en stein over hullet i bunnen av potten, så fyller jeg et godt lag med krukkesand (du kan bruke støpesand eller hente sand nær en elv), så setter jeg planten på sanden, og fyller rundt med jordblandingen. På planter som Coleus som har tynne røtter er jeg forsiktig med å ikke fjerne for mye av den gamle jorden i redsel for å skade røttene. Jeg klemmer eller trykker ikke på jorden, jeg bare fyller på med jord, så vanner jeg godt, da synker jorden gjerne, og dermed fyller jeg på mer jord, så mer vann, til jeg føler det er riktig mengde. Jeg har gått meg bittelitt lei på terracotta i det siste rent utseendemessig, men det er ikke til å stikke under stol at plantene jeg har som står pottet rett i terracotta har det bedre enn plantene som står i innerpotter av plastikk.


Så magisk vakker er planten min i dag.


Slik så den ut i februar! Den lille til høyre gav jeg til en følger, jeg er spent på hvordan den har det? Så, over til hvordan jeg tar vare på min Coleus: Lys: Jeg har opplevd at jo mer lys den får, jo sterkere farge får den. Min får direkte sollys, men blir ikke brent, og virker til å elske det. Mange artikler sier at bladene blir blasse av for mye lys, jeg har opplevd det motsatte. Vann: Når planten er tørr får den vann. Masse vann! Men ikke før den er tørr. Du bør kjenne på jorden til planten din. Akkurat Coleus viser også tydelig når den trenger vann, da henger den med bladene. That's all! Det er en av de enkleste plantene jeg har, det er ikke mye jeg gjør med den. Det viktigste for meg er alltid at planten kommer i god jord, og i en god potte. Etter det er alt bare en lek :)


27 395 visninger3 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

3 comentários


carolinenordseth
26 de out. de 2022

Men hvis du tar en stein over hullet, hvordan suger den da opp vann nedenfra?

Curtir

Jenny Eliassen Moen
Jenny Eliassen Moen
12 de dez. de 2021

Hjelp….

min coleus liker ikke vinter …

den mister blader, og blir liksom gusten ….

har du noen gode råd ?

Curtir

annebrittlun
14 de abr. de 2021

Coleus er uten tvil min favoritt, det oser av ulike varianter rundt om i huset 😍 Og jeg er helt enig i hvordan du tar vare på dine, jeg gjør akkurat det samme. Men... Jeg kom over en gartner på Instagram som tok stiklinger bare av bladene? Han tok 3 blader og satte i vann til de slo røtter. Jeg selv har aldri gjort det, jeg har tatt en stilk. Har du erfaring med det? 🤔

Curtir
bottom of page