top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Hvordan ta vare på en Strelitzia Nicolai

Av erfaring fra tidligere år trodde jeg at jeg skulle gråte den dagen høstkulden satte inn og jeg visste at sommeren var på hell, men den gang ei. Her sitter jeg i hjemmestrikka genser fra mamma, jeg har varm kaffe i nye kopper vi fikk til bryllupet, jeg har tent stearinlys og hører på disney favoritter (!) mens det knitrer i peisen og stormen raser ute. Høst-kos på sitt aller beste <3 Så skal jeg ikke lyve. Nye planter i hus gjør meg ufattelig glad, spesielt når det er planter jeg har ønsket meg veldig, veldig lenge. Som denne. Mr Strelitzia Nicolai!


Til høyre i bildet her ser du snurten av kvinneversjonen av S. Nicolai, nemlig Strelitzia Reginae. På latin betyr reginae dronning, noe som er passende for denne planten. Min Reginae er 15 år og massiv. Jeg har hatt den i ca ett år. Men, helt siden jeg fikk Reginae har jeg ønsket meg en Nicolai. Nicolai får mye større blader og kan virkelig bli kongen av plantehjemmet ditt. Det å få den som litt liten er også hyggelig, så kan du følge veksten. Strelitzia har rykte på seg for å vokse sent, men dette er jeg ikke helt enig i. Min Reginae har gitt nesten 20 nye blader på ett år. Jeg kom også over en artikkel (se den her) som virkelig viser hvor fort en Strelizia kan vokse. Jeg tar meg friheten til å dele, og anbefaler i samme sleng å følge mannen bak bildene på Instagram der han heter @danielishoj


Dette bildet er fra da han fikk sin S. Nicolai:

Dette bildet er tatt 9 mnd senere:

Slow grower? I think not. Så, hvordan skal man ta vare på en Strelizia Nicolai? Jeg har samlet mine beste tips, litt fra egen erfaring fra mitt år med min Strelitzia Reginae, litt fra Daniel, og litt fra andre nettsider og gartnere jeg kjenner. Dette er rådene jeg følger hjemme: - Lys. Strelitzia vil ha myyye lys. Plasser den en plass den får masse lys hele dagen, men unngå direkte sollys. - Fukt. Denne planten vil ha god luktfuktighet, noe vi i Norge sjeldent har i våre hjem. Spray planten derfor ofte (aller helst med regnvann. Sett ut noen bøtter når det regner). Har du en diffuser setter du den med planten! Før den blir for stor kan du også sette den i dusjen en gang i uken eller så, og gi den en skikkelig god dusj! Har planten din brune kanter kan dette tyde på at den trenger fukt. Med det sagt vil Strelizia etterhvert få litt delte tørre blader, noe som er helt naturlig. - Vann. Denne planten vil ha mye vann. 2-4 liter i uken når det er varmt og når den vokser. Mindre når det blir kaldere ute. Kjenn på jorden! Stikk fingeren ned 4-5 cm og kjenn etter. Er det tørt der? Da skal den ha vann! Er det kaldt og fuktig? Da venter du litt før du vanner. - Gjødsel. Takk, men nei takk. Stapp noen pellets med Lupin & Høne Pøne 4-5 cm ned i jorden én gang i året. - Potte om. Igjen, kjenn i jorden! Når potten kjennes full av røtter må den pottes om. For lite plass hemmer veksten. Øk med maks to pottestørrelser når du potter om. Potte. - Alltid, alltid, alltid ha potte med hull i. Dette gjør at jorden dreneres og plantens røtter drukner og råtner ikke.Akkurat nå selger de Strelitzia Nicolai på Plantasjen for 399,- som er livets kupp spør du meg! Men vær kjapp ute om du vil sikre deg en, de går fort, og de får ikke inn igjen med det første.

PS! Jeg har samarbeid med Plantasjen på min Instagram, så planten er sponset. Dog er lidenskapen min for denne planten ikke sponset hehe, ei heller dette innlegget. Jeg føler meg som verdens heldigste som endelig har denne flotte planten i hus, og jeg hadde lett betalt 399,- for den. Til sammenligning betalte jeg 1500,- for min reginae, som var ca halv pris som jeg var så heldig å få via en gartnervenn :) Har du noen gode tips til meg? Sammen lærer vi best <3

22 234 visninger6 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page