top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Lange stilker på Monstera

Ser planten din litt sånn her ut, gjerne med mange lange stikler, og litt små blader? Da får nok din Monstera alt for lite lys.Mange glemmer at Monstera er en klatreplante. Du må derfor jobbe litt med den for å holde den under kontroll. Monstera, på lik linje med mange andre planter, trenger mye lys. Får ikke planten nok lys, vokser den fort og strekker seg i alle kanter i desperat jakt etter mer lys. På planten over her kan du tydelig se at høyre siden har fått mer lys enn venstre siden. Den bærer også litt preg av ujevn vanning, det ser du på at planten er slapp og sliten. Ser planten din sånn her ut må du rett og slett bare gi den lys, lys og atter lys! La den stå foran et vindu, og la den få lov til å vende bladene mot lyset. Ikke snu planten for at du skal kunne se bladene. Plantene får ca 95% av sin næring gjennom sollys. Næringen trenger inn i bittesmå "porer" (stomata) i bladene. Når planten din har brukt utrolig mye energi på å snu seg mot lyset for å motta desperat næring fra solen, så burde den få lov til å stå slik. Da blir den sunnere, friskere og mye penere. Men OBS! Ikke la planten stå i direkte sol, da blir den solbrent. Indirekte lyst lys er best.


Har du en såkalt "leggy plant" (plante med lange stilker) ville jeg beskjært den litt. Rett og slett velg ut hva av planten som virker sterkt og stabilt som du ønsker å beholde, så klipper du av det som virker veldig slitent. Klipp av helt ned på stilken. Lykke til!

12 499 visninger1 kommentar

Siste innlegg

Se alle

1 Yorum


Camilla Ø Skoland
Camilla Ø Skoland
04 May 2020

Lærerikt og gøy å lese, men må innrømme- beskjæring sitter langt inne hos meg som er helt nybegynner. Får helt åndenød av å klippe av noe man så gjerne vil ha fram😆

Beğen
bottom of page