top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Når skal planten vannes?


Spørsmålet jeg får flest ganger i løpet av en uke er nok dette; når skal planten min vannes? Rådene jeg gir, som jeg selv følger, er følgende; - Lær planten din å kjenne. Hva heter den? Er det en plante som ikke vil ha mye vann? Vil den alltid stå fuktig? Dette er avgjørende. Det finnes ikke en fasit som gjelder alle planter, for husk at disse plantene vi har i hus, de er egentlig ville planter som gror på veldig forskjellige plasser i verden. Så lær planten din å kjenne.

- Kjenn på jorden. Hvordan skal du vite om planten din er tørr eller våt om du ikke tør å bli litt skitten under neglene og stikker fingeren i jorden? Og da mener jeg ikke at du skal kjenne litt på øverste lag av jorden, den er naturligvis tørr. Du må stikke fingeren dypt :) Er det kaldt og fuktig? Da trenger den nok ikke vann. Er det tørt og varmt nedi der? Da vil den nok ha litt vann, avhengig av plante og sesong. - Jeg har lenge trodd at flere planter liker å drikke selv, det vil si at du setter planten i et vannbad som på bildet over, og lar den stå til den blir tung. Men. Dersom du tenker logisk får de fleste planter i det ville vann via regn. Når vannet kommer ovenfra trekker det ned i jorden og drar med seg oksygen som er superviktig for planten. Så vann ovenfra. - Obs. Har du nettopp kjøpt en ny plante på et hagesenter er den nok full av gjødsel. Dette ligger nok på toppen av jorden. Vanner du da ovenfra kan det hende at all gjødsel som ligger på toppen av jorden da trekkes tilbake ned i jorden og brenner røttene. Så har du en ny plante kan det lønne seg å sette i vannbad. Men... til nå vet dere nok at når dere får en ny plante så må dere potte den om i god og levende jord, så da er det bare å vanne vanlig, fra topp! :D


2 030 visninger1 kommentar

Siste innlegg

Se alle

1 Comment


Helene Sandsten
Helene Sandsten
Apr 13, 2020

Hei! ELSKER PLANTEMAGASINET!!! Fortsett med det, det er herlig lesning og jeg lærer masse <3 Ville bare dobbeltsjekke en ting når det gjelder airpots og vanning: skal de også vannes ovenfra (helst med regnvann)? Er det regelen for alle planter og potter (som selvsagt har drenering)? Vennlig hilsen Helene :)

Like
bottom of page