top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Planter for mørke rom

Ok dere, før jeg tipser dere om planter til mørke, kan jeg ikke få sagt sterkt nok at bare fordi en plante overlever i mørket, betyr det ikke at den trives i mørket. Vi mennesker kan overleve en uke hvor vi kun spiser bomull og sover 2 timer hver natt, men da overlever vi. Vi lever ikke. Dere skjønner forskjellen? Vi bor i et stort, men gammelt hus. Vi har pusset opp endel, men det bærer preg av å være gammelt. Gangen vår er et av rommene vi ikke har gjort noe med, og er den plassen i huset jeg liker minst. Jeg har derfor prøvd å friske den opp litt med planter som overlever i mørket. Det svir litt i sjela hver gang jeg går forbi den, nettopp fordi jeg vet at den kun overlever og ikke har det optimalt og jeg føler meg super dobbelmoralsk.


Denne planten er en Smaragdpalme (Zamioculas, ofte bare kalt ZZ plant). Smaragdpalme er en av mine favorittplanter of all time. Den er super enkel å ha med å gjøre, faktisk er det den enkelste planten jeg har. Den vil ha lite lys, lite vann, og den vokser fort. Ofte selger de disse i små versjoner på Coop, Extra, Meny etc., mens de store versjonene finner du på blant annet Plantasjen.Akkurat denne smaragdpalmen er en stusselig kar som har vært gjennom en storm. Bokstavelig talt. Jeg pottet den om og delte den opp ute, glemte den ut, og den ble stående ute i regnvær. Den ble altså dynket i vann over flere dager, så fikk den sterk sol, og var ikke veldig fornøyd. Nå er den på rehab i gangen. Jeg har også en smaragdpalme på kjøkkenet, og denne har jeg mindre dårlig samvittighet over. Den ble pottet om dagen jeg kjøpte den, og jeg løp inn med den så fort ompottingen ute var over. Den får stå i et skyggefult hjørne på kjøkkenet, der andre planter som krever mer lys ikke trives.

Akkurat denne kjøpte jeg på Extra på Fagerholdt i Kristiansand til rundt omkring en 50-lapp. Jeg pottet den som sagt om på dagen og nå setter den ut nye skudd. Det finnes flere planter som tåler mørke;


- Arekapalme – Chrysalidocarpus lutescens

- Svigermors tunge - Sansevieria Trifasciata

- Grønnrenner - Chlorophytum


- Fredslilje - Spathiphyllum alana


- Sjømannstrøst - Aglaonema

Mitt tips til dere som jeg gjør selv er at jeg ca én gang i mnd tar planten ut av det mørke, og inn i et normalt belyst rom. Der lar jeg den stå noen dager, før jeg setter den tilbake i det mørke rommet/hjørnet. Da får den hvertfall litt sollys og vitaminer :)


Hvilke planter har dere i mørke rom?11 339 visninger3 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

3 則留言


snorstra
2019年11月23日

Kva med kalde rom? Har så lyst å ha planter på soverommet, men vinterstid blir det jo ganske kaldt der (søv med vinduet opent). Men har østvendt vindu, så lys (til og med litt sol) vil dei få.

按讚

Belinda Jakobsen
Belinda Jakobsen
2019年8月30日

Christine - Årh de Calathea'ene er så rare! Føler de fleste andre bloggere og nettsider sier at disse skal ha lys, men jeg opplever samme som deg med mine! Jeg hadde min på soverommet der den fikk moderat lys, og den mistrivdes som bare søren. Så satte jeg den opp i gangen som et mellomstopp før den skulle kastes, og BOOM - en haug av nye blad. Så jeg tror nok at jeg kan føye Calathea opp på listen over her!

按讚

Christine Raaum Iversen
Christine Raaum Iversen
2019年8月30日

Jeg har en Calathea(?) som stod i stua, men flyttet den ned under trappa der det er lite lys og plutselig kom det to nye bladet og en blomst på vei😄


按讚
bottom of page