top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Sjekkliste for triste planter

Henger planten din med hodet? Sjekk dette først:

  • Hvor er planten din plassert? Den største feilen vi gjør er ofte at vi plasserer planten vår i et mørkt hjørne, borte fra dagslys og vindu. Ikke plasser planten din et sted hvor du selv ikke hadde satt deg for å nyte en kopp kaffe og få litt d-vitaminer. De blir deppa i hjørner! Planter vil stå i sterkt, indirekte lys. Se illustrasjon for plassering av planter:


  • Hva slags jord står planten din i? Har du pottet den om etter du kjøpte den? Som hovedregel kan du tenke at nyinnkjøpte planter som regel har næring nok i jorden de står i til å overleve 6-8 måneder, men ofte mindre enn dette også. Jeg potter om plantene mine innen en måned etter de er kjøpt. God, næringsrik jord er alfa omega for en frisk og fin plante!

  • Har planten din næring? Dersom du bruker blomsterjord eller plantejord bør du tilføre næring i tidsrommet mars-oktober. Sjekk med ditt hagesenter hvilken næring du bør ha til hvilken plante. Bruker du kompostjord bør du tilføre mat til mikroorganismene i jorden i denne perioden. Jeg bruker Lupin og Høne Pøne! En håndfull eller to ned i jorden, avhengig av størrelse på potten. Som tips kan du tenke at bladene på planten din ofte blir lyse og blasse dersom planten mangler næring.

  • Hvordan vanner du planten din? Jeg bruker fingertrikset. Jeg stapper fingeren langt ned i potten og kjenner på jorden før jeg vanner. Er det tørt og vamt, da vanner jeg. Er det vått eller fuktig, da vanner jeg ikke! Overvanning fører til gule blader og rotråte, og dette er ikke noe hyggelig. Er planten din alt for tørr? Bedre vanningsrutiner, som å dusje de når de er tørre, og det å ta de ut av potteskjuler når du vanner, endrer mye. Vanner du direkte oppi planten som gjerne står oppi en trang potteskjuler, renner ofte det overflødige vannet gjennom planten, og samles i bunnen av den trange potteskjuleren. Siden plantens røtter drikker på bunn og spiser på topp, blir de sarte røttene på bunn da stående i vann, som igjen da fører til rotråte, overvanning og død. Jeg tar planten ut av potten den står i, vanner godt når den er tørr, og lar den så renne fra seg før den blir plassert tilbake i potteskjuleren sin. Alternativt så dusjer jeg plantene mine når de er tørre. De elsker en dusj!

  • Har du tørket støv av plantene dine? På lik linje som vår hud har porer, så har planter stomata. Stomata er yrsmå hull i bladene hvor planten trekker luftfuktighet som er essensielt for plantens trivsel og vekst. Dersom planten din er full av støv, kveles den. Gode rutiner for støvvask av bladene (over og under!) eller en god dusj gjør underverker!

  • Skadedyr. Jeg vet, æsj! Men ofte er planten din oppspist av skadedyr. Titt nærme på planten, og se om du klarer å gjenkjenne noen av disse her. Lykke til!

11 721 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page