top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Slik bekjemper du trips

Hva er egentlig trips?

- og hvordan blir vi kvitt de?


Har du en plante som plutselig ser veldig trist ut, uansett hva du gjør? Kanskje får den gule blader eller brune flekker eller så visner flere blader? Eller kanskje bladene mister fasongen og krøller seg? Da bør du ta frem godt lys og et 20/20 syn, for titter du nærme her vil du kanskje se bittesmå avlange hvite eller gule støvkorn (0,5-1mm), som beveger seg om du rører borti de. Disse støvkorna er trips, og trips er det siste du vil ha på plantene dine.


Hvordan fikk jeg trips? De kan ha kommet utenfra via lufting, satt seg på klærne. De kan ha kommet med nye planter (sett alltid plantene dine i karantene)


Har du fått trips i hus har du to valg; 1) Kast plantene, vask området og potten godt, og hold området tomt noen uker så du ikke plasserer en ny plante på et sted det fortsatt kan være trips.

eller; 2) Sjekk alle plantene rundt og gjør deg klar for noen heftige runder med behandling. Før du bestemmer deg bør du vite at voksne trips har vinger og dermed lett kan smitte andre planter i nærheten, og at trips kan legge egg uten å pare seg, og kan legge opp mot 200 egg om gangen. Har du fått trips én plass er det dermed veldig sannsynlig at du har fått trips en annen plass også.


Så hvordan behandles disse? Listen er lang, for disse små skadedyrene er raske, siden de kan legge egg kun to usle uker etter de er født, så kan de rett og slett reproduseres raskere enn vi klarer å behandle de, men tar du på deg tøffetrusa og ruller opp ermene er dette behandlingsmetoder som ofte blir brukt om du ønsker å redde en plante som betyr mye for deg;

1) Vann eller skylld planten din med lunket vann. Miks sammen denne blandingen (hentet fra @plantefru) 1 liter vann 1 ss matolje

1 ss grønnsåpe 1 ts bakepulver

Noen dråper zalo 2-3 dråper salmiakk


Spray hele planten godt. Gjenta hver 5. dag i 3 uker. Sjekk planten da om den er friskmeldt, og følg også nøye med i tiden som kommer, du kan ha oversett noen egg ser du!


eller;


1) Dersom planten er liten nok, pakk den inn i en plastpose, tilfør luft, spray så med permetrin inni posen for å gasse tripsen. Da jeg gjorde dette døde de ganske fort. Ulempen er at det verken er bra for planten, for deg selv, eller for miljøet.


eller;


3) Bruk denne sprayen fra Plantasjen. Provanto sprayes direkte på planten. Følg instruksene.

Les her for informasjon om flere skadedyr. Lykke til!Kilder:


Bilder hentet fra:
9 028 visninger2 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

2 opmerkingen


grete
27 aug. 2022

Hei! Sukk, har akkurat oppdaget trips på gummifiken. Tenkte å prøve trikset ditt med plastpose - hvor lenge har du planten inni posen etter spraying og hvor mange ganger? Overlevde planten behandlingen?

Like
Lise Duun
Lise Duun
06 aug. 2023
Reageren op

Lurer på det samme!

Like
bottom of page