top of page
Søk
  • Forfatterens bildeJungelespen

Slik grodde jeg min egen Colocasia Esculenta 'Black Magic'

Colocasia Esculenta en veldig rasktvoksende knollplante som vokser naturlig i tropiske områder og er lett å få til. Knollen er spiselig og brukes ofte i matlaging i Asia. Colocasia Black Magic får kjempestore sorte blader som ligner elefantører, og det er akkurat derfor planten ofte blir kalt elefantøre. En Colocasia Black Magic koster ofte rundt 1000kr hos gartneriene, noe jeg mener er alt for dyrt! Heldigvis kan du enkelt gro denne selv fra knoll for under 100-lappen!Colocasia som husplante

For å få en Colocasia Esculenta til å trives innendørs, må den få nok lys, riktig temperatur, riktig luftfuktighet og stå i næringsrik jord. Sett planten ved et vindu med så mye indirekte sollys som mulig. Litt direkte sollys går fint. Det kan være lurt å sette en luftfukter i nærheten av planten, i tillegg burde bladene sprayes lett med vann flere ganger i uken. Pass også på å gi den en stor nok potte slik at ikke røttene «kveles». Jorden skal holdes fuktig hele tiden, men ikke våt.


Colocasia som uteplante

Colocasia er ganske hardfør, og kan faktisk plantes direkte i jorden utendørs når temperaturen er riktig. De gror best når temperaturen er rundt 20 grader celsius, men tåler ikke temperatur under 10 grader, så det kan være en god idé å plante knollen i en potte innendørs i slutten av februar eller i begynnelsen av mars måned. Colocasia kan tåle direkte sollys så lenge du forbereder planten på det. Gi planten cirka 15min sollys første dagen og øk gradvis fra dag til dag. Og ha en Colocasia som uteplante, krever litt mer når vinteren nærmer seg, for da er det naturlig at planten faller tilbake og «dør». Men frykt ikke! Knollen til planten kan graves opp og plantes ut igjen neste år. Når første dagen med nattefrost har kommet, kutt av bladstilkene så langt ned mot knollen som mulig, men pass på så du ikke kutter og skader knollen. Skyll knollen grundig i rent vann, kutt av røttene og la knollen tørke i noen dager et luftig sted. Det finnes mange måter å lagre eller overvintre en knoll på. Jeg anbefaler å legge knollen i en isboks eller lignende uten lokk på et mørkt og kalt sted, helst mellom 7 og 14 grader celsius.


Her ser dere min Colocasia Esculenta Black Magic som får nytt blad. Når bladet er fersk, vil det bladet bli mørke grønt. Gi bladet godt med lys, så vil det snart bli Black Magic!


Tropisk jord

Planten trives i fuktig og næringsrik jord. Jordblandingen jeg anbefaler til de aller fleste tropiske planter er 50% næringsrik kompostjord, 25% perlite og 25% sand, husk også å ha godt med ren sand i bunnen av potten for å unngå rotråte. Colocasia kan gjerne få naturlig næring tidlig vår, sommer, og sen høst.Mørketiden som husplante

Vi må ikke glemme at dette er en tropisk plante. Tropiske planter opplever vanligvis ikke mørketid slik vi har i Norge. Under den lange mørketiden, kan det være lurt å ha et tidsjustert plantelys over planten. Du kan for eksempel gi planten 4 timer ekstra lys når det begynner å bli mørkt ute. Da får planten først naturlig lys fra f.eks 10:00 - 15:00 og ekstra lys fra 15:00 - 19:00. Gode plantelys kan kjøpes hos alle nettbutikker som selger dyrketelt. Timer for automatisk tidsjustering av plantelyset kan kjøpes på alle billigkjeder som for eksempel Biltema eller lignende.


Hvor kan du kjøpe en Colocasia knoll?

Jeg har selv aldri funnet disse knollene for salg i Norge, men har heller ikke brukt så mye av tiden på å lete etter det heller. Jeg vet at de er å få tak på i Danmark og Amsterdam. Selv kjøpte jeg mine knoller i Amsterdam for to år siden. Om du velger å kjøpe fra utlandet, pass på at de du handler av har de sertifikatene som trengs for kunne ta de med lovlig inn til Norge! Selv om de tilbyr frakt til Norge, betyr ikke det at de har de sertifikatene som trengs!


Finnes det noe kulere enn å se en plante vokse på denne måten? Filmen er laget på 11 dager og viser hvordan planten utvikler seg fra knollen min begynte å spire og frem til den får sitt første blad på under 2 minutter!


Hvordan gro en Colocasia Esculenta fra knoll?

Det er enkelt. Bare dekk knollen med jord og hold jorden fuktig hele tiden. Sett den på et varmt, lyst sted inne. På min instagramkonto, kan du se hvordan du gror din egen Colocasia Esculenta Black Magic på høydepunktene!


Håper innlegget var lærerikt! Når vinteren kommer, skal jeg vise dere hvordan du overvintrer en Colocasia knoll!


Du finner meg på instagram under @jungelespen!

2 939 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page