top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Slik tar du vare på gummifiken

Gummifiken er en utrolig vakker og lettstelt plante, som kommer i mange størrelser, alt fra bitteliten til veldig stor. Med andre ord; noe for ethvert hjem!


Men hvordan tar man vare på denne fantastiske planten, og hva er de vanligste problemene? Mitt beste VIP råd for denne planten er; hold bladene rene for støv. Vask bladene ofte både over og under med en bomullsklut med litt vann på. Spray så gjerne på neem olje for å forebygge skadedyr.


Gummifiken er hva man kaller en "low light plant", og den vanligste feilen her er at vi tror at det betyr at planten kan leve i mørke hjørner i norske hjem. Det stemmer ikke.


"Low light" betyr at planten ikke behøver å så i sterkt lys hele dagen.

Plassering: Gummifiken trives i medium til indirekte lys, og kan også tolerere direkte lys i noen timer om dagen. Kanskje blir de første bladene solbrente, men om du lar planten stå vil de nye bladene som kommer være tolerante for sollyset. I nærheten av et vindu er fint! Vanning: La planten tørke ut mellom hver vanning, så vært flink til å bruke "fingertrikset", det vil si stikk fingeren dypt ned i jorden før hver vanning, ikke vann før det er helt tørt så langt ned du kommer. Men når den er først er tørr vil den ikke stå tørr veldig lenge. Så følg med, og gi den rikelig med vann når du først vanner (står den i en plastpotte inni en potteskjuler tar du planten ut av potteskjuleren og lar vannet renne godt gjennom plastpotten før du setter den tilbake igjen i potteskjuleren, da unngår du at det samles vann i potteskjuleren som ofte gir planter rotråte).


Fuktighet: Denne planten er ikke krevende hva gjelder luftfuktighet, og tåler alt fra tørre norske hjem til fuktige norske hjem.


Temperatur: Denne planten trives ikke under 15 grader, så har du den ute om sommeren bør du ta den inn når temperaturen går under 15 grader. Unngå også å plassere planten steder hvor det er trekk på vinterhalvåret.


Jord: Luftig torvfri jord med god drening. Bland gjerne inn perlite i jorden, og husk å gjødsle i sommerhalvåret som er fra mars til oktober. Potte: Jeg foretrekker terracotta disse hjelper slik at planten ikke blir overvannet. For å bli klokere på pottevalg kan du lese mer her.
Vanlige problemer som kan oppstå med en gummifiken;


På lik linje med andre planter kan disse få skadedyr, men dersom du vasker jevnlig og sprayer med neem olje er dette lite sannsynlig. Andre ting du kan se etter;


Symptom: Fargen på bladene blir mindre intens eller matt Årsak: Mangel på solenergi (lys) eller næring i jord (gjødsel eller mikroorganismer)

Hva du bør gjøre: Tilføre gjødsel og passe på at planten får rikelig med lys


Symptom: Bladene krøller seg Årsak: Undervannet

Hva du bør gjøre: Vanne forsiktig, litt og litt, eller plassere planten i en bøtte med lunka vann, og la den virkelig trekke vann til den er mett.


Symptom: Slipper blader Årsak: Overvanning, feil plassering, nylig flyttet på

Hva du bør gjøre: Sjekk jorden, er den våt? Bytt til tørrere jord, vann mindre. Sjekk plassering. Ikke flytt mye på den. Finn en plass den trives på, og la den stå.


Symptom: Gule blader Årsak: Overvanning Dette bør du gjøre: Bytt til tørrere jord, og gjør om på dine vanningsrutiner


--


Oobs! Beskjæring: Veksten følger saksa, der du klipper vil planten forgrene seg. Kvisten du klipper av kan settes i jord for å utvikle røtter, som du så kan plante. Jeg har personlig aldri fått det til, men sett mange andre som får det til! Hos meg råtner stiklingen før jeg får røtter på den. Men ikke la meg stoppe deg i å prøve! :)


Har du husdyr? Denne planten er giftig for både de firbeinte og tobeinte, så o mdu har noen små i hus som liker å gnage på planter så ville jeg satt denne et sted de ikke rekker til.


Si gjerne fra om du vil tilføre noe om denne flotte planten!
3 964 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page