top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Slik tar du vare på Orkidé

Gjesteinnlegg skrevet av @nathaliefli <3 Jeg er ingen gartner eller ekspert, men min kjære mor, som jobbet i blomsterhandel og på hagesenter som ung, absolutt elsker orkideer og det har alltid vært blomstrende orkideer i hjemmet i oppveksten min. Derfor er det naturlig at jeg også har lagt min elsk på denne vakre, blomstrende planten og gjerne vil få den til. Jeg har derfor lest meg godt opp på orkideer og skaffet meg både bøker og informasjon for å prøve å få de til.

De er jo rett og slett kunstverk når de er i full blomst!

Spesielt i Norske butikker har Phalaenopsis ofte vært den orkidé-slekten du har sett, og kjent igjen, som den store, flate blomsten i duse pastellfarger. Nå har krysningsarbeidet av denne slekten, gjort at det finnes helt vanvittig mange varianter og farger å få fatt i. Men den store, flate rosa orkideen du napper med deg fra daglivarehandelen er nok mest sannsynlig en Phalaenopsis.

Et lite triks om du er i tvil på hvilken plante/blomst du har foran deg, er å sjekke potten for navn, eller laste ned en app f.eks `Picture this`, der kan man ta bilde og få navn på planten/blomsten.

Men hvordan skal du stelle din blomstrende Phalaenopsis?

Det første du må huske når du tar med deg hjem ditt nye kunstverk av en plante, er at som så mange andre planter, kommer orkideene fra varme, tropiske strøk. Som betyr, sett planten din lunt og lyst. Unngå direkte sollys og trekk. Men på vinterhalvåret kan planten gjerne stå i sydvendt vindu. Orkideen trives best i temperatur mellom 16 og 25 grader celsius, noe kaldere eller varmere enn det så vil den kanskje miste blomster og knopper.

Vanning: Orkideer har bare luftrøtter og det er viktig å tenke på i henhold til vanning.


Vann gjerne din blomstrende orkide et par ganger i uken, men den må IKKE stå i vann. Det selges egne orkide potter hos mange blomsterhandlere, de er gjerne litt høyere enn vanlige potter, med en «kant» rett under midten oppi potten, slik at vannet kan renne av. Men det aller beste er selvfølgelig om du vanner planten ved å skylle den i vasken eller dunke den i en bøtte med vann og la den renne godt av seg, før du setter den i potten igjen.

Skjem gjerne bort din blomstrende orkide, med å dusje den flere ganger i uken.

Vårt norske springvann som er i hvert fall nært det reneste i verden, er ikke nødvendigvis bra for planten din. Orkideen vil bli enda lykkeligere om du kan samle regnvann og dusje den med det, eller skaffe et filter og filtrere vannet før du vanner planten. Næring: Det finnes og selges egen orkide jord og næring, og skal du gi orkideen din næring bør du velge den. Personlig har jeg vært dårlig på å bruke og gi næring til orkideene og de lever i beste velgående likevel. Det er gjerne mer aktuelt med næringen om du ønsker orkideen skal blomstre på nytt, da spesielt i vekstperioden mars til oktober. Lurer du på noe ang din orkidé?


Lykke til og følg gjerne Nathalie på instagram for herlig inspirasjon! Du finner henne her: @nathaliefli <3


3 527 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page