top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Slik tar du vare på en bostonbregne

Visste du at det finnes ca 9000 bregner? Vi har hele 40 av disse i Norge, men noen av de er klart mer kjent enn andre. Bostonbregna for eksempel, er en god gammel klassiker som jeg nå tar tilbake i interiørbildet. De vakre lange stenglene, de flotte bladene, den herlige fargen og det at den er så lettstelt gjør dette til den perfekte plante i de norske hjem.

For å forstå planten du har hjemme, kan det være lurt å vite hvordan planten har det der hvor den vokser vilt.

De fleste bregner (som denne) vokser vilt i skogbunnen, der den har det fuktig og står i skygge, og ofte står den sammen med mose. Derfor vil ikke denne trives i en tørr, solrik vinduskarm på sommeren. Plassering: På grunn av fuktigheten er bregner perfekte å ha på bad (dersom du har litt lys der) og soverom. Hold bregner unna direkte sollys.

Vanning: Bregner liker å ha det fuktig, men pass på at det ikke ligger masse vann i potta, da kan røttene råtne. Jeg dynker planten i en bøtte med lunket vann, eller lar de drikke masse i badekaret mens de får en dusj. Jeg legger også ofte en våt oasis i potteskjuleren, og setter innerpotten med bregna på denne. Da har jeg litt ekstra tid på meg, dersom jeg skulle glemme å vanne den.

Blir din bostonbregne tørr og drøsser mye har den for lav luftfuktighet. Rist den godt for å bli kvitt alt det tørre, og øk luftfuktigheten der planten står, så har du en bregne for livet! Bostonbregne selges på de fleste hagesentre, og kommer ofte i mange forskjellige størrelser. Potter du de om årlig, er de også hurtigvoksende. Avlegger/stikling: du kan dele bregner ved ompotting, men de gir ikke ut avleggere eller stiklinger.

Funfact: Bregner er en utrolig gammel plantetype. Faktisk er den så gammel at at de ble utviklet før plantene utviklet blomste rog frø! Derfor formerer de seg med sporer som dannes under bladene. Tenk, det er gammelt, det!

Jeg gjødsler ingen planter, jeg bruker kun kompostjord. Denne jorden er full av mikroorganismer, og kalles "levende jord".


2 733 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page