top of page
Søk
 • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Skadedyr på planter

Sliter planten din, men du vet ikke helt hvorfor?

Det beste du kan gjøre er å lære de forskjellige udyrene å kjenne! Her kommer en liste over de mest kjente, skrevet av Marius, en av menna bak northerntropicals.no - en nettside flere av mine planter er fra!


 • Spinnmidd - Bittesmå edderkopper som kan ses ganske tydelig ved at de lager spindelvev på bladene som gjør at bladene gulner og mister farge eller blir flekkete.

 • Ullus Lever ofte på stilk, undersiden av blader og noder. Disse er hvite og ødelegger planteveksten ved at nye blader kan være småvokst/stuttvokst/avkortet (stunted plant growth).


 • Bladlus Små lus som ofte lever på undersiden av bladene. De kan være grønne, brune eller sorte.

 • Skjoldlus Ovale og brune små insekter som lever av å suge ut saften fra bladene som resulterer i lyse flekker på bladet som igjen visner.

 • Trips Hvite små insekter som blir brune når de eldres. Spiser på blomster og blader som igjen forkrøpler ny vekst og/eller endrer farge på bladene.

 • Mellus/hvitfly Nært beslektet med bladlus og skjoldlus. Disse flygende insektene spiser på bladene som gjør at de blir misfarget med flekker av hvitt eller gult.


Den beste måten å bli kvitt disse udyrene på er å rense plantene med pads eller tørkepapir med litt overflatesprit (sterk antibac - 85%+) og bruke midler uten kjemikalier som f.eks neemolje.


Det å bli kvitt udyrene for godt er nærmest en umulig oppgave, en bør derfor forebygge ved å gjøre ovennevnte regelmessig. Å sette nye planter i karantene et par uker kan også være lurt.

Er planten din fri for udyr, men er fortsatt pjusk? Sjekk planten for følgende:


 • Mangelsykdommer Skjer ved mangel på eller feil næring. Første tegn er gjerne at plantens vekst reduseres og at bladene gulner på en litt spesiell måte. Dette er ulikt fra art til art, men når det gjelder f.eks roser vil de mindre bladene bli gule og dø, mens de større bladene blir flekkvis gule hvor bare nervene er grønne. Alocasia viser også næringsmangel på en spesiell måte ved at bladet gulner og blir mer gjennomsiktig enn normalt.


 • Undervanning Typisk tegn på for lite vann er slappe blader. Ved for lite vann over tid vil bladene bli gule og falle av.

 • Overvanning/ Rotråte Planter med røtter som råtner tar ikke til seg vann og næring som de skal gjøre for å vokse og trives. Dette resulterer i at planten vil se tørst ut og den vanlige feilen som gjøres er å vanne mer. En luftigere substrat (jordblanding) ved å blande inn perlitt, pimpstein og/eller bark vil minske risikoen for overvanning. Om du mistenker at røttene råtner bør du sjekke røttene og evt skjære bort de som er råtne, disse er gjerne svarte og myke, geleaktige.


 • Blad som faller av Dette kan tyde på enten over eller undervanning. Det beste en kan gjøre er å stikke fingeren et par centimeter ned i jorden for å sjekke om det er vått eller tørt.

 • Blad som krøller seg For lite vann over lengre tid eller for lav luftfuktighet. Vann oftere når gjorden kjennes tørr og øk luftfuktigheten ved å sette planten med potte på et fat med lecakuler fyllt med vann, eller kjøp en luftfukter (gjerne ultrasonisk).

 • Visne eller brente blader For varmt eller for mye sol direkte på planten. De fleste planter tåler ikke direkte sol, flytt planten til et sted med indirekte lys.


 • Lang og tynn vekst Tydelig tegn på at planten får for lite lys, noe som er typisk i vinterhalvåret. Flytt planten nærmere et sørvendt vindu, men vekstlys er absolutt å anbefale da vi ikke har nok lys i Norge om vinteren.

 • Flekkete blader Dette indikerer ofte et bakterie, mugg eller virusproblem. For å løse dette trenger planten bedre luftsirkulasjon som den får om den flyttes bort fra et hjørne eller lignende. Alle blader med tegn på bakterie, mugg eller virus bør klippes bort og potter og annet som har vært i nærheten av planten må vaskes. Sett gjerne planten i karantene for seg selv så den ikke smitter andre. Vi håper dette hjelper deg! Har du opplevd noe av dette på bildet, ta gjerne bilder og send oss så vi kan fylle innlegget med bilder. Takk til Marius for denne infoen! Til slutt vil jeg igjen anbefale northerntropicals.no for helt magiske planter!

30 307 visninger4 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page