top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Fra stikling til plante på 1,2,3

På bare tre uker har du gått fra stikling til ny plante, og det er superenkelt!

Jeg ønsket å ta en stikling, og det bladet som bøyer seg ut nede til venstre nærmest tagg meg om å få blitt omgjort til en flott plante. Jeg fikk hjelp av mitt bonusbarn til å kutte av en stor stikling. Kuttet ble gjort under luftrot.

Denne monsteraplanten består av flere planter plantet sammen, og du kan se på tykkelsen på stammene at det er en eldre plante.

Stor og flott! Faktisk så stor at jeg kunne skjære denne i to, så ble det lettere å sette den i vann, og jeg får to planter. Jeg tok det andre kuttet hvor jeg har markert med rødt:

Som du ser er det masse luftrøtter og noder her som vil bli omgjort til vannrøtter når de står i vann. Jeg satte mine i en pen vase, og satte vasen ved TV'n. Der får den nok indirekte lys. Jeg bytter vann ca 1 gang i uken. Nå som det er varmt passer jeg på å hele veien fylle på med vann dersom vannet fordamper, slik at vannet alltid dekker luftrøttene på stiklingen.

Her stod den i tre uker. Jeg byttet vann ca 1 gang i uken, og passet hele tiden på vannet ikke fordampet for mye bort.

Etter tre uker kunne jeg se tydelige røtter, og den ene avleggeren hadde grodd nok røtter til at jeg valgte å plante den i jord.

Dette er vannrøtter. Når de settes i jord vil de omgjøres til vanlige jordrøtter.

Selve pottingen er enkel. Jeg er veldig glad i terracotta for plantenes skyld, og denne potten fra Bergs Potter ble dagens valg. Jeg la noen cm med krukkesand i bunn (du kan også hente sand fra elvebredder eller sandkassa om du vil), så satte jeg forsiktig avleggeren på sanden, før jeg fylte på med Ø-kompost rundt.


Tidligere har jeg blandet Ø-kompost jorden ut med sand og perlite, men nå har de kommet med en ny og luftigere jord med deilig drenering, så nå trenger jeg ikke lengre "vanne den ut". Jeg har brukt denne nye jorden på et par andre planter også, uten å blande den ut, og plantene stortrives. Etter potting vannet jeg godt, før jeg satte den foran et vindu ved kjøkkenet. Nå bruker jeg ikke planten som interiør, men stiller den en plass den får riktig lys (ingen direkte lys, men litt kveldssol).

Husk å vaske bladene på planten slik at det holdes rene og kan ta opp næring fra lyset. I tiden nå passer jeg på å holde jorden fuktig, uten å drukne den. Så er det bare å glede seg over tanken på at selvom det tar lang tid før det kommer nye blad, så jobber planten nå på spreng nedi jorden for å skape et fantastisk rotsystem som skal gi deg en plante du har for resten av livet. Hvor kult er ikke det?


Belinda.43 418 visninger2 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page