top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Derfor gråter planten din

Det kalles guttasjon og er helt ufarlig.

Inni planten din jobbes det dag og natt. Planten din trenger mye fuktighet og næringsstoffer fra røttene sine, og for å hente opp dette bruker planten noe som heter stomata, som er yrsmå hull i bladene. Når planten fordamper fuktighet gjennom disse hullene skapes det et vakuum som trekker vann og næringsstoffer opp og gjennom planten. Om natten lukker de små hullene (stomata) seg, men planten fortsetter å trekke fuktighet gjennom røttene og bygger derfor et trykk for å tvinge næringsstoffene oppover planten. Siden planten fordamper mindre fuktighet om natten er det trykket av den nye fuktigheten som skiller ut små perler med vann på bladspissene.


Den slipper rett og slett ut den fuktigheten den har til overs.

Vanntrykket motsatt vei, turgortrykket, er det som også presser vann oppover i planten. Grunnen til at alt ikke kollapser inni der, er vedhenget som oppstår i vedvevet (rørene som transporterer vann fra rot til blad). Dette kan tvinges frem når du for eksempel har overvannet planten din. Så bli kjent med plantene dine, de vil hele veien gi deg små tegn på om de er fornøyde eller om de trenger en endring eller to. Når min plante gråter, venter jeg med å vanne den til den er helt tørr. På vinteren tar det lengre tid å tørke ut planten enn på sommeren. Jeg ser ikke på gråtingen som et negativt tegn, det bare minner meg på at den har all vann den trenger, og at den skal få stå i ro litt nå.


20 154 visninger1 kommentar

Siste innlegg

Se alle

1 Comment


domaas366
Oct 27, 2021

Første gang eier av denne planten, fikk den for noen dager siden. Hadde litt vann i vasken og la bunnen av potten i vasken en stund. Etter det løftet jeg den og lot vannet renne av.

La merke til senere at det dryppet ifra bladene, la merke til en liten brun flekk på et blad men tror det var der ifra før, fant det ikke noe annet sted..

Uansett, har jeg ødelagt planten, eller burde jeg bytte gjord etc..😶

Like
bottom of page