top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Kan planter pottes om hele året?

Hos planter er det røttene som spiser mat og tiltrekker seg næring. Røttene drikker på bunn, og spiser på topp. Mye av næringen planten trenger finnes i jorda, og om du ikke potter om planten din, vil den til slutt "spise opp" all jorden og næringen, og deretter ikke ha noe å gå på. Med tiden, vil den altså sulte i hjel, og dø. Når du kjøper en plante på butikken, sies det at den skal ha nok næring til å kunne bo i potten den kommer i, i 1-2 år. Denne infoen bruker jeg å ta med en klype salt. Jeg vet jo ikke hvor lenge den allerede har stått i butikken fra de fikk den, nypottet og fersk. Plantene dine vil nok fint klare seg en stund hjemme uten ompotting, men hos meg liker jeg å potte de om raskt. Før du potter om kan du tenke litt over hva slags jord du ønsker å bruke for plantene dine, og sette deg inn i dette. Eksempelvis:


- Ønsker du å bruke kompostjord, eller det vi kaller levende jord? Sett deg godt inn i dette og hvordan man jobber med denne jorden, før du potter om plantene dine. - Ønsker du å bruke "vanlig" blomsterjord og tilføre gjødsel? Sett deg inn i gjødsling, hva din plante vil trenge til de forskjellige årstidene. For mye kan brenne røttene på planten din, for lite gjør at den står i mangel på næring. Vit hva du gjør, før du gjør det. - Ønsker du å ikke ha jord i det hele tatt og heller kjøre semi-hydro? Supert! Sett deg godt inn i dette. Det finnes uante mengder informasjon om de forskjellige metodene på internett, ingen er mer riktig enn den andre i mine øyer, men finn den metoden som passer din livsstil best, og bli god på den. Usikker på hvilken potte du skal velge når du potter om? Les her.

-----


Dersom du har kjøpt en plante og valgt å ikke potte den om, vil den etterhvert gi beskjed til deg når den trenger ny jord, mer plass, og mer næring. Kanskje bladene begynner å henge, eller at den en gang så sterke grønnfargen på bladene begynner å bli blass, og verken vann eller gjødsel eller lys eller kjærlighet ser ut til å hjelpe. Løft planten ut av potten og ta en titt. Ser du bare røtter der? Ja da trenger den rett og slett en ompotting.


------


Hvordan skal du potte om?


Her igjen finnes det mange metoder. Jeg gjør det svært enkelt, og dette funker hos meg;


Jeg løfter planten forsiktig ut av potten den står i, og har klar en potte som er ca 2 cm større i diameter. For stor potte og plantens røtter kan ha problemer med å drikke opp alt vannet som vil ligge i jorden etter vanning, og røttene kan råtne. Jeg fyller sand i bunnen av potten, og klapper litt på sanden slik at det ikke renner ut gjennom hullene. Deretter setter jeg planten min, som jeg har ristet forsiktig for å bli kvitt overflødig gammel jord, rett på denne sanden. Ved siden av meg har jeg en bolle med min kompostjord som jeg har blandet ut etter plantens behov. Hva planten trenger av mix googler jeg på forhånd. For eksempel.. en kaktus kommer fra ørkenen og vil ha myyyye sand i jorden sin. En Anthurium Clarinervium er en epifytt og vil ha ekstremt god drenering, så jeg blander inn masse perlite. En Monstera tolerer god kompostjord innblandet litt perlite. Det finnes ingen snarveier, du må rett og slett gjøre research. For hver gang du har lært om én plante, blir det lettere å lære om den neste.


Er jeg i det tøffe hjørnet går jeg ut og henter inn masse mat til mikroorganismene i jorden. Dette snakker vi om i første episode av Plantepodden. Så fyller jeg rett og slett bare blandingen forsiktig rundt planten. Når jorden er fyllt inn, vanner jeg veldig godt. Vannet gjør som regel at jorden synker. Da fyller jeg på mer, og vanner igjen. Slik holder jeg på til jeg er fornøyd.


Voila! Ferdig :) Ønsker du å se ompotting i video, kan jeg anbefale denne.


Når skal du potte om? Det aller beste er jo å potte om plantene dine på våren, og ikke høst og vinter når planten er i dvale. Men, har du en plante som er i dyp trang etter ompotting, så er det bare å kjøre på, uavhengig av årstid.

17 572 visninger1 kommentar

Siste innlegg

Se alle

2 Comments


annelise.lauglo
Jan 30, 2021

Hei! Bør man vente med å potte om når man ser at det kommer et nytt blad ? Har en monstera som trenger ny jord, men ser at det kommer et nytt blad nå :) AnneLise

Like

Kirsten M. Aase Finch
Kirsten M. Aase Finch
Sep 01, 2020

Når man bruker levende jord med sand i bunn....hvordan får du sanda til å ikke renne ut ved første vanning?


På terrakottapotter er det enkelt å hjelpe sanda til å holde seg på plass, med en stein over hullet i bunnen. Men hva med innerpotter av plast? Der det er maaaange hull med ulik størrelse? Og særlig i sesong for hærmygg der man bunnvanner?


Takk for tips og triks :)

Like
bottom of page