top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Hva er hva på planten?

Jeg kjenner følelsen. Du sitter der med en plante foran deg, som heter noe ala "monster", eller noe i den duren. Du har skikkelig lyst til å lære noe mer, men alt du leser er "beskjær planten under en node for å ta stikling, pass på at du ikke kutter av et toppblad, og en tykk moderstamme betyr en eldre plante". Lorum, ipsum, what? La meg forklare hva folk mener, når de snakker slik om dette.

Monstera. Livets aller mest magiske plante, her kommer den forklart:


Toppblad: Nye blad vokser ut fra eksisterende blad. De kommer ut som et lite spyd, som vokser og vokser før det plutselig åpner seg. Disse kommer ut fra et toppblad! Skal du beskjære en plante ved å rydde opp og klippe av blader, vil du derfor ikke klippe av toppblad. Hvem vet hva slags magiske blad som gjemmer seg inni der! Når dette toppbladet har gitt fra seg et nytt blad, er det da det nye bladet som blir toppbladet, og det bladet som har gitt fra seg et blad kan da ikke gi fra seg flere. Et toppblad kan bare gi ett blad. Vi kaller det nok toppblad fordi det som regel er det bladet som er på toppen av planten, dersom den står oppreist.


Moderstamme: Dersom du ønsker at Monsteraen din skal stå oppreist, må du lokalisere moderstammen, og støtte denne opp med en bambuspinne, en pinne fra skogen, en skistav, en øl-tårn, you name it, Monstera elsker å bli støttet opp! Gjør du dette vil bladene vokse rett ut til siden. Du får da en bakdel på en Monstera, og en forside. Akkurat slik den vokser i det fri!


Node: Her kommer det ut røtter. Skal du ta en stikling fra en plante må du da skjære under noder. Når du setter planten i vann, vil disse nodene bli til vannrøtter! Når du har endel synlige vannrøtter, setter du planten i jord, og vannrøtter blir til jordrøtter.


Luftrot:

Mange lurer på hva disse sære greiene som vokser ut fra planten er, og hva man skal gjøre med de. I naturen så hjelper disse luftrøttene planten med å skaffe næring. Jeg bruker å bøye de ned mot jorden, og dytte de inn i jorden til planten. Da omdannes de til jordrøtter, og hjelper planten å ta opp enda mer næring. Du kan også klippe de av om det blir veldig mye av det, men personlig synes jeg planten er penest når den får stå litt som den gjør i det fri. Luftrøttene elsker å bli sprayet med regnvann - gjerne daglig!


15 828 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Opmerkingen


bottom of page