top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Hvordan dele opp en Monstera

Jeg har en liten innrømmelse å komme med.. jeg er nemlig veldig glad i å vise frem mine store grønne stoltheter, men i skammekroken her hjemme står flere planter som ville fått dere til å riste på hodet. For noen dager siden delte jeg stolt disse bildene på instagram. Dette er altså veksten til min aller første Monstera Deliciosa. Første bildet er fra April 2018. Andre bildet er fra Januar 2020.


Helt utrolig, sant? Jeg er ingen ekspert på Monstera. Jeg hadde bare innmari lyst på en med store blader, og derfor prøvde og feilet jeg litt, leste masse, spurte mange spørsmål, og endte opp med denne planten som vokser helt magisk. Hvert nye blad er større enn det forrige, og den stortrives. Jeg tenkte å vise dere hva jeg gjorde. For her kommer vi til innrømmelsen min. Jeg er jo heldig som har en Monstera Variegata, problemet er bare at jeg gikk på en smell der. Jeg er jo veldig glad i dere som følger meg både her og på instagram, og når dere ønsker dere en plante blir jeg litt som en mor med et barn som ønsker seg en leke. Jeg gir etter. Så jeg solgte en haug av avleggere av min Variegata, og det som er igjen.. er ikke noe å skryte av. Ikke har den fått ny jord heller på TO ÅR. Den ble bare satt i skammekroken og jeg prøvde å glemme at jeg hadde den. Til nå. Så, nå tenkte jeg å gjøre et lite prosjekt. Jeg skal gjøre samme med min M. Variagata som jeg gjorde med min M. Deliciosa, så får vi håpe at jeg ender opp med samme resultat! Det er innmari kjedelig å begynne når planten er så liten og pjusk, men jeg kommer til å takke meg selv om noen år for at jeg startet i dag.


Så, slik så planten ut i dag:

(jeg glemte å ta bilde av den da den enda stod i skammekroken på kontoret) Som dere kanskje ser er det ingen struktur. Den var root bound (holdt på å vokse ut av potta som du ser), og små skudd kom opp overalt, mens bladene er små. Tydelig tegn på at den ikke har god jord, ikke har god plass, ikke har hatt jevn vanning, og ikke en god stabil lyskilde. Planten har strekt seg i alle retninger og sendt ut små nye skudd overalt i håp om at de nye skudda kan finne lys og næring. Stakkars fyr. Jeg måtte klippe av potta. Da det var gjort prøvde jeg å finne ut hvor mange Monstera som var plantet sammen her. Som regel er det 2-3 i én potte. I denne var det 3. Det er vanskelig å få frem på bildene, men en tykk stamme som går ned i jord er som regel én plante. Titt nedi planten din og prøv å se hvor mange du har.Så var det å prøve å dele mirakkelskapen opp. Det var ikke lett siden røttene var steinharde. Jeg klarte likevel å separere den største moderstammen med to andre små. De to små hadde røttene helt sammen, så de lot jeg være sammen.


Sånn! Nå har planten fått et skikkelig sjokk. Derfor var jeg så forsiktig jeg bare kunne når jeg pottet disse. Jeg fjernet ikke mer jord. Jeg tok frem potter i passelig størrelse, la sand i bunn, og tilsatte en mix jeg laget av ca 2 deler Så, Prikle og Pottejord, 1 del Krukkesand (du kan også bruke støpesand) og 1 del Perlite.


Deretter vannet jeg godt og forsiktig i lunket vann i dusjen. Jorden sank litt, så jeg tilsatte med jord i potten, og vannet igjen. Jeg lot plantene stå litt i dusjen for å renne fra seg, og tiltrekke seg damp og fuktighet fra dusjen. Jeg satte i en bambus og knyttet forsiktig en hemp trå rundt bambuspinnen og moderstammen for å støtte planten opp. Allt luftrøttene som var lange nok ledet jeg ned i jorden. Der vil de gjøres om til vanlige røtter, og gi næring opp til planten. Så er det plassering. Det gjør litt vondt i interiørhjertet mitt, men nå skal disse få lov til å stå rett foran et vindu. Forhåpentligvis vil nå alle stemmene med blader gå i samme retning; mot lyset. I tillegg håper jeg den vil slappe mer av nå, slutte å gi ut masse nye skudd, men heller bare fokusere på å vokse seg større, og sterkere.


Her ser dere hvordan jeg har støttet opp planten.

Og her står den nå! Jeg skal få meg en potte til den ila uken. Dette er metoden jeg brukte for den store Monstera dere ser her, så nå er det bare å smøre seg med tålmodighet, og la tiden gjøre sitt. Forhåpentligvis vil dette være godt for planten <3


De to små jeg tok ut skal bare får stå helt stille i noen måneder (med unntak av vanning), og blir de fine og sterke blir de nok til en bursdag eller julegave til en heldig en.

Nå håper jeg bare at de ikke blir brent. De er jo litt vanskelige disse her :)
31 323 visninger3 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

3 Comments


Live Netland
Aug 23, 2020

Hei! Jeg ville gjøre det samme som du gjorde med min. Den var satt sammen av to planter. Problemet er at jeg nå er redd for en ting: Jeg ser at du ikke fjernet all jorden rundt røttene! Det gjorde nemlig jeg, fordi ellers klarte jeg ikke å skille dem uten å rive av noen av røttene. Egentlig var det ikke så vanskelig, følte jorden "sklei" litt av. Men nå er jeg altså redd for at jeg har gitt plantene sånn sjokk at at de ikke kommer til å klare seg. Hva tror du? Ps: hva jorde du men de andre plantene som monsteraen var satt sammen av?

Like
Catharina Prydz Paepenmöller
Catharina Prydz Paepenmöller
Mar 21, 2021
Replying to

Hvordan gikk det med din Monstera? 😅🌱

Like

annem.eskei
Feb 18, 2020

Hei! Supert innlegg, innser at jeg også må plante om noen av mine snart :) Hvor får du tak i de "enkle" plastpottene? Samler du på fra du kjøper blomster i butikken, eller får man kjøpt løst noe sted?

Like
bottom of page