top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Hvordan ta stikling fra Monstera

For et års tid siden fant jeg endelig min etterlengtede Monstera Variegated.. etter uendelig mye googling fant jeg en hos Solheim Gartneri. Jeg bestilte og betalte på nett, og det tok ikke lange tiden før den kom i perfekt stand i posten. I min smålige dumhet begynte jeg å selge stiklinger til andre håpefulle og tenkte at nå redder jeg planteverden, en monstera variegated om gangen. Jeg gjorde mange mennesker veldig lykkelige, men min stakkars Monstera Queen satt igjen lang og tynn og pjusk. Så nå tok jeg min siste stikling for en stund. Den skal jeg nemlig gro røtter på, så skal jeg plante den tilbake ved siden av moderplanten, slik at den vil stå litt sterkere. Rett og slett bli litt tykkere og ikke så høy og tynn. I tillegg har de øverste bladene lite hvitt på seg, og da kan det være lurt å kutte de bort.

Ta stiklinger: Alle Monstera planter er like når det gjelder å ta stiklinger. Det letteste er å gjøre det ved å kutte av greiner og sette de i vann. Du må rett og slett bare kutte under en V, hvor du ser en luftrot. Luftroten vil bli til en vanlig rot, når den står i vann. Den vil også utvikle nye røtter, slik at du kan plante den. Du kan ta stikling fra hvor du vil på planten, så lenge det er under en V, og at du får med en luftrot. Der du klipper vil det som regel komme ut en ny grein på planten. Veksten følger saksa :)Her fikk jeg med to luftrøtter. Nå setter jeg denne stiklingen i vann, slik at vannet dekker begge røttene. Jeg lar den stå i vann i 2-3 måneder som regel, og bytter vann 2-4 ganger i måneden.

Det er ingen fasit på når planten er klar for å plantes i jord, bare pass på at du har godt med røtter. Plant gjerne sammen flere stiklinger for en fyldigere plante. Jeg skal lage et innlegg når jeg skal plante denne :)


Jeg synes stiklinger i vann er vel så flott som en voksen plante. Mitt beste råd er å "glemme" stiklingen. Det vil si, bytt vann, men ellers lar du den bare stå som dekor til det har gått noen måneder og du kan sette den i jord :) Ellers har jeg her noen generelle tips for Monstera Variegated: Lys: Denne planten blir fort brent. I det fri står Monstera Deliciosa familien i skygge fra andre planter. Hold den derfor i skygge, men pass på at den får godt med indirekte lys. Vann: La jorden tørke ut før du vanner. Sett den gjerne i dusjen og gi den en skikkelig god skyll. La vannet renne godt gjennom potten (ha alltid potte med hull i). Gjødsel: Jeg bruker aldri gjødsel, kun god og levende jord. Spray: Denne planten liker godt å bli sprayet på bladene og luftrøttene.


Får du brune flekker på bladene kan det være at den har blitt solbrent, eller fått for lite vann. Og et lite tips om du virkelig ønsker denne planten... min venn Marius driver wellplanting.com, og han selger stiklinger! Nettsiden er på engelsk fordi han selger mye til utlandet, men både han og plantene hans hører til i Norge. Det er en dyr plante, men årh... så verdt det.

46 563 visninger6 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

6件のコメント


sne_marlen
2021年10月11日

Hei. Har gjort dette med en monstera. Har stått et par måneder om ikke mer i vann, men ikke kommet noen røtter. Den er fin å se på å bærer ikke noe preg av at den er ødelagt. Tvert om. Fin å frisk..men syns det tok lamg tid før det kom noen røtter. Tips?

いいね!

sun-kva
2019年8月29日

Spiller det noen rolle når på året man tar stikling fra en Monstera sånn med tanke på at den kan få for lite lys utover høsten/vinteren? :)

いいね!

amalie-elevine
2019年8月20日

Hei! Min stikling har stått i vann i snart to uker men nå har «stammen» og luftrota begynt å bli svart/brun, er det normalt? 😅

いいね!

berit-b
2019年8月19日

Hva skjer om man kutter litt på luftrota på stinklingen? Den er så himla lang. 😅

いいね!

Hege Cesilie Olsen
Hege Cesilie Olsen
2019年8月14日

Hei! Hva er fremgangsmåten for å bygge opp monsteraen med bambuspinne? Kunne du evt laget en video/eget innlegg på dette?🤩

いいね!
bottom of page