top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Hvordan ta vare på en Monstera Deliciosa
Da jeg fikk mine to Deliciosa twins i hus for halvannet år siden bestemte jeg meg for å lære hva jeg kunne om denne magiske planten. Jeg googlet og googlet, jeg så bilder av hvordan den levde i det fri, jeg leste meg opp om sykdommer som kunne komme og plager den kunne få, og hentet tips fra fjernt og nær. Nettopp dette er mitt tips til alle dere planteinteresserte der ute; lær planten din å kjenne. Plantene mine vokste fint, men jeg sammenlignet de alltid med de svære flotte jeg noen ganger ser på Instagram, og det var ikke før jeg la merke til venners Monsteraer (no offence, friends) og hvor små de var, at jeg innså hvor flotte mine faktisk var. Så min research har nok lønnet seg. Derfor ønsker jeg å dele mine erfaringer med dere, så kan dere blande de sammen med andre tips dere får, og finne ut hva som passer best for dere og deres planter. 1) Vanning. I min mening er ikke dette en plante som ønsker å bade for mye i vann. Jeg tør faktisk å påstå av overvanning er en av våre største feil. Stikk fingeren langt ned i jorden før du vanner (her har jeg lyst å legge til en skitten spøk, men skal la være), og hold den der. Er det fuktig eller kaldt der nede? Ikke vann. Er det tørt og varmt? Vann! Og vann godt. Så venter du helt til det er knusk tørt igjen før du vanner igjen. 2) Ompotting. Mine monsteraer har vokst veldig fort. Første gang jeg løftet på potten for å se om det var kommet noen røtter ut av hullet i potten fikk jeg sjokk. Det var en hel skog under potten, stakkars plante. Så da var det bare å potte om i en fei! Disse potter jeg om ca 1 gang i året, og øker ikke mer enn 1-2 pottestørrelser om gangen. Så løft på potten og følg med på røttene! Pott alltid i potter (enten innerpotter eller potteskjulere) som har hull i bunn. 3) Når du først potter om, bruk levende jord! Se mine andre poster om levende jord og ompotting om du lurer :) 4) Beskjæring. Jeg har kuttet av mye av de småplantene som kommer opp, og gjort avlegge av disse for at planten kan bruke energien sin på de store bladene i steder for. I tillegg har jeg beskjært de fra topp for å holde stammen tykk og bladene store. Det har funket hos meg. 5) LYS. Mostera vil ikke ha direkte sollys, men den vil ha mye mye indirekte lys. Så finn en skikkelig flott plass der den får nok lys, og la den stå der. Føler du at enkelte av bladene henger litt, er det nok bare fordi de er nye, eller fordi det ikke finnes mikroorganismer i jorden. Da venter du enten litt, eller så fyller du på med levende jord. Gråter planten din? Det heter guttasjon og er helt normalt :) Luftrøttene lar jeg være, men om du ikke liker de kan du klippe de. Jeg klippet mine da jeg først fikk planten, men med tiden har jeg fått et sterkere ønske om å la planten være så naturlig som mulig, derfor beholder jeg luftrøttene og synes nå faktisk at de er sykt kule.

6 862 visninger4 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

4 Comments


Anna Flower
Anna Flower
Aug 08, 2020

Samme som marikvinnesland har skjedd med min monster også. Hva kan jeg gjøre? Få den til å bli bedre ?


Like

Marte Sømo Solberg
Marte Sømo Solberg
Aug 07, 2019

Hei! Så plutselig at det ene bladet på min monstera har rullet seg(!?) Hva kan dette komme av?


Like

bertine.bo
Jul 27, 2019

Hei! Plantet om min monstera til en større potte i dag, men oppdaget at jorden var full av små larver, ca 1 cm lange. Vet du hva dette kan skyldes? Bør jeg kvitte meg med planten for å unngå spredning til andre planter?

Like

marikvinnesland
Jul 23, 2019

Hei. Min Monstera D. har fått brune/skorpe helt øverst på stilkene i overgangen til bladene. Vet du hva dette kan skyldes/hva jeg kan gjøre?

Like
bottom of page