top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Det fine med avleggere


I september i fjor var jeg på besøk hos min gode venninne, Borghild, og på sofabordet hennes stod en massiv nydelig flott Peperomia Raindrop. På denne tiden hadde plantegalskapen min akkurat startet for fullt og alt jeg så var avleggere, overalt hvor jeg gikk. Jeg hadde nemlig bestemt meg for å fylle huset med planter på en fin måte for både venner, familie, miljø og lommebok, og svaret var klart; avleggere. Jeg så moderplanten til Borghild stå sterkt der på kaffebordet i hennes magiske hjem, og planten hadde masse babyer rundt seg. Jeg spurte så pent jeg kunne om få ta en avlegger av henne, og jeg fikk! Jeg husker enda stoltheten da jeg kom hjem med den og satte den i jord. Jeg var så stolt. Ser dere det bittelille bladet som er på vei opp på bildet under? Dette bladet sjekket jeg daglig, det var så gøy å se at den trivdes og alt jeg ønsket var å kunne ta vare på den.

Tiden går skremmende fort. Nå ser jeg på instagram hvor jeg opprinnelig postet bildet over her at det er 42 uker siden jeg fikk denne flotte avleggeren, og planten er nå stor og sterk, og vil nok snart gi fra seg nye barn som jeg forhåpentligvis kan gi videre noen som ønsker de. Den står fortsatt i samme potte, og jeg vil vente litt til før jeg potter den om. Potten er en billig potte fra Hageland, jeg kjøpte en 3-pack med terracotta, og med tiden har den engang orange terracottapotten fått en retro look som jeg elsker.

Slik steller jeg min Peperomia Polybotrya (Raindrop): Lys:

Jeg lar den stå i sterkt lys, men unngår direkte sollys på sommerhalvåret, da bladene kan brennes. Jeg har min rett foran et stuevindu uten direkte sollys. Vanning: Denne vanner jeg veldig godt, jeg setter den i vasken og lar vannet renne godt gjennom hele planten på svak styrke over flere minutter. Samtidig stenger jeg vasken slik at potten blir stående i vann den også. Selve terracottapotten trekker til seg vann, og fordi terracotta har god drenering er jeg aldri redd for at planten skal drunke. Når skal du vanne den? Stikk fingeren i dypt i jorden; er jorden tørr så vanner du. Er den fuktig, venter du litt til. Gjødsel: Jeg har aldri gjødslet denne og kommer aldri til å gjøre det heller. Kun god, levende jord. Avleggere: Avleggere kommer som små planter opp fra jorden rundt moderplanten. Jeg bare dro min ut av potten den stod i, forsiktig lirket den ut eller klippet roten på avleggeren så langt ned på rota jeg kunne. Dette er en nydelig og svært enkel plante å ha i hus!

3 224 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page