top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Ta stikling fra novemberkaktus

Vi tror at denne planten startet med Oldemor, at hun var førstemann som fikk den i hus, men for alt vi vet startet hennes også med en stikling. Jeg snakker om novemberkaktus, en av mine favorittplanter. Denne planten har nå vært i vår familie i over 80 år. Hvor nydelig er ikke det? Oldemor gav en stikling til bestemor, bestemor gav til min tante, tante gav til meg, og nå gir jeg til min søster. Sånt kan jeg nesten bli litt sentimental av. Tenk om mitt oldebarn kommer til snakke om en av mine planter når vi nærmer oss år 2100? Det er fint å tenke på synes jeg.

Mi søster er altså på besøk med familien noen dager, og det er klart at hun også må ha Oldemors plante. Det gøye er jo at den vokser så fort! Og at den er så enkel å ta stikling fra. Jeg fikk min stikling april 2018. Da var det fire små blader stukket i jord. Nå ruver planten massivt over mange andre. Det er gøy! Jeg knipset noen bilder for å vise hvordan vi i vår familie tar stiklinger av denne kule planten: Det finnes mange metoder, men denne er enkel og har funket for oss.


1. Knip av der bladene møtes, knip gjerne slik at du har 2-3-4 blader på rekke på din stikling.


2. Fyll en potte med god drenering (hull i bunn) med litt sand i bunn, og så god levende jord. Fukt jorden. 3. Stikk stiklingene halvannen cm ned i jorden ca. Enden du knep av stiklingen er enden som skal ned i jord. Cecilie tok 3 stiklinger totalt. Noen var lange med flere ledd, noen hadde færre ledd. Til sammenligning startet min plante med 4 stiklinger.


4. Vann forsiktig mens røttene dannes. Jeg sprayet min, og holdt den unna direkte sollys. Den vil nok stå veldig stille ganske lenge, før den plutselig begynner å vokse i en veldig fart.


Når stiklingen din har begynt å vokse betyr det at røttene er dannet og du kan da begynne å vanne som vanlig, altså når den er tørr. Jeg vanner min mye, men lar den tørke ut mellom hver vanning.


Hva er egentlig en novemberkaktus? Novemberkaktus, (ofte blandet med julekaktus) heter Schlumbergera på latin og kommer fra Brasil der de vokser i trær eller direkte i fjellsiden. De har ofte god tilgang på fuktighet, men vannet de får renner fort av slik at de aldri har røttene i vann. De vokser blant annet sammen med orkideér i opptil 900–1500 meters høyde.

Disse kaktusene er utrolig enkle å ha med å gjøre. De liker ikke å stå i steikende sol, men vil gjerne ha halvskygge, så et øst- eller vestvendt vindu passer bra. Ser du at planten skrumper inn eller blir grålig kan det hende den har fått for mye sol eller for lite vann.

Lar du dem stå i et vindu slik at den bare får naturlig lys (ikke lys fra lamper osv) vil den komme i blomst av seg selv i november/desember. Har du muligheten til å la den stå kjølig 12–15 grader i september og oktober får de mer blomster.

9 521 visninger9 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

9 Comments


Kristin Sand Bakken
Kristin Sand Bakken
May 10, 2021

Hva vil ganske lenge si? En måned, to, 6?☺️ takk for lett forståelig innlegg, jeg har satt mine stiklinger idag!🙌

Like

Camilla Aune
Camilla Aune
Apr 15, 2020

Kom tilfeldigvis over deg på Instagram i dag og da måtte jeg inn å kikke - og fant etterhvert denne artikkelen :) Dette skal jeg prøve, er en av mine favoritter også, og den jeg har hjemme har plutselig blomstret igjen nå i mars og april.... 🌺

Like

Cathrine Sjøblom Aldersjøen
Cathrine Sjøblom Aldersjøen
Aug 07, 2019

Den samme dagen jeg leste dette innlegget var jeg hos bestemoren min og gjett hva som stod der i vinduet?! Jepp! En novemberkaktus 😍 Så da måtte jeg selvfølgelig knipe av 3 stiklinger 😁 Er så spent på om de vil vokse seg til en stor fin plante 🌱💚

Like

irisinbar
Jul 24, 2019

Åj, det skal jeg prøve!!

Like

Belinda Jakobsen
Belinda Jakobsen
Jul 23, 2019

Katja: Nå ble jeg nesten litt flau her. Dette burde jeg jo vite haha! Jeg skal endre 😍 Takk!!

Like
bottom of page