top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Hvordan bli kvitt plantefluer

De hersens fluene.. er du ikke rask nok med å vaske oppvaskkummen, lar et vinglass stå på benken over natten eller glemmer en bit med frukt på kjøkkenet.. så er de på plass, og de bosetter seg overalt hvor det finnes organisk materiale. Det er mange som tror at fluer kommer av levende jord, det stemmer ikke. Men, de er glad i levende jord, nettopp fordi den er levende, og derfor er det noen av oss som har opplevd å få stueplantene fulle av denne irriterende fluen. Det finnes mange tips og triks til å bli kvitt fluene, og det lureste for plantens del er å ikke hoppe rett på giften, men å prøve mildere metoder først. Som for eksempel; - Kjøp gule limplater og sett de i planten (f. eks disse).

- Kjøp gjennomsiktige limplater og legg i plantene (f. eks disse)

- Bytt ut det øvre jordlaget i planten din (der fluene legger egg) og la planten tørke ut. De fleste fluer overlever ikke dette tørket

- Dekk overflaten av jorden med et ikke-organisk materiale som for eksempel et par cm sand. Fluene lever av organisk materiale. Får de ikke det, vil de dø ut eller gå over til naboen heller.

- Vask potteskjulerne dine. Enkelte fluer kan formere seg i fukten som er på selve potten. Sånn. Dette var den milde versjonen, og den funker for mange. I gamledager kunne vi sette fyrstikker i jorden, men nå som fystikker ikke lengre har svovel på tuppen, er nytten borte. Funker det likevel ikke, og du har, som meg, fått et militær av fluer som har bygget både skoler og fester og inviterer slekninger fra fjernt og nær og nekter å dør ut eller flytte på seg kan du prøve følgende;


- Bland inn 3ss zalo, 3ss matolje (hvilken som helst) og 3ss rødsprit i 1 liter vann, og spraye dette på jorden i planten i 2-3 omganger.

- Blande 1ss salmiakk i 3 liter vann og vanne plantene dine Funker ikke dette heller kan du gå drastisk til verkst. Jeg måtte det. Jeg prøvde alle punkter ovenfor her i min største Monstera Deliciosa, men det virket som om det bare gjorde fluene sterkere på et sært vis, og de formerte seg i rekordfart. Jeg har faktisk aldri opplevd maken til fluer.

Dette er etter jeg har prøvd alle metodene. Her ligger det 6 strips med fluefangere fra Clas Ohlson, og bildene viser hvordan de så ut etter bare noen timer. Jeg måtte bytte de to ganger daglig.

Så, som dere skjønner hadde jeg ikke et lite flueproblem, jeg hadde et massivt flueproblem. Jeg hadde ikke veldig lyst til å gå enda hardere til verks, jeg mener.. stakkars plante. Men, jeg så meg nødt da fluene formerte seg raskere enn jeg rakk å blunke. Jeg kjøpte derfor Super Permetrin på Clah Ohlson (149,-) og tenkte at siden min Monstera er voksen og sterk, så vil den tåle det. Jeg sprayet jordoverfalten på planten lett, men nøye, og fluene var borte på 5 minutt. Nå er det gått 3 dager, og jeg har ikke sett en flue siden, og planten min ser ut til å ha det bra.

Jeg sprayet også lett rundt alle vinduskarmer og andre steder jeg har sett fluer. De går ofte mot lyset når de er ute på tur, og derfor kan du ofte finne de i vinduer. Men husk dere, Super Permetrin er heftig shit, og jeg ville ikke brukt det i småplanter eller om jeg bare hadde noen få irriterende fluer. Det er siste utvei. Min venninne Veronica kjøpte inn Nematoder (disse). Hun blandet de i vann, og vannet plantene. Tekst hentet fra Nyttedyr ang nematoder: NemFelt bekjemper insektlarver, i jord og vektmedier. Nematodene søker selv etter insektlarver av mang forskjellige arter eks. hærmygg larver. I kombinasjon med gule limfeller for å fange de flyvende insektene vil man raskt se god effekt. Veronica sa at det funket kjempebra, så der har du også en mildere versjon enn Permetrin om du har småplanter du er redd for, eller ikke ønsker å bruke gift. Ok fluefighters, good luck!46 482 visninger7 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

7 komentářů


Tina Lindvall
Tina Lindvall
30. 12. 2022

Kanel ! <3

Dryss ca1 ts kanel i bunnen av pyntepotta ...evt.strø litt oppå jorda.


Kanel er bark et antiinflammatorisk og antiseptisk middel. Altså dreper det bakterier og mikroorganismer men ikke planten.

PS! Vær forsiktig så kanelen ikke kommer i direkte kontakt med planten/stammen, det ser ut til å plage området littegranne.

Jeg vanner fra bunnen...


Faktisk har jeg ikke hatt fluer lengre enn enn ca. uke av gangen etter at jeg passelig kreativ óg desperat eksperimenterte og eliminerte en hel Fluearmé med kanel for noen år siden. Dette har altså fungert hos meg opptil flere ganger. (Ofte i kombinasjon med en passelig tørkerunde av alle plantene).


Nå har jeg dessverre oppdaget trips, er spent og håpefull på om min…


To se mi líbí

Rita Lill Fjeld-Olsen
Rita Lill Fjeld-Olsen
14. 1. 2022

Jeg pleier å blande eddik og zalo å sette i en liten skål ved siden av plantene.Fluene liker dette,så blir mange av de oppi der 😊

To se mi líbí

Camilla Ø Skoland
Camilla Ø Skoland
03. 5. 2020

Nyttig lesing! Tusen takk 😊🌱

To se mi líbí

Lars Midtbø
Lars Midtbø
04. 1. 2020

Hvordan gikk det etter? Hadde du det på flere planter? Her har jeg sprayet alle plantene godt i håp om å kvitte meg med fluer 👌🏽 prøvde forsåvidt også kanel for å tørke ut jordskorpa, men det gjorde ikke susen.

To se mi líbí

sandraklaudiam
23. 11. 2019

Hei, er veldig interessert i en oppdatering i flueproblemet ditt. Sliten med de samme fluene selv og holder på å bli gal. Overlevde alle plantene dine insektsprayen? Ble du kvitt fluene etter 1 runde med spray?

To se mi líbí
bottom of page