top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBelinda J. Ilies

Hvordan få din Monstera stor

Det er to spørsmål jeg ofte får ang monstera; det ene er "hvordan får jeg den stor?" og det andre er "min Monstera er for stor, hva gjør jeg?". Dette innlegget vil besvare begge spørsmål. Og alt annet du ikke visste at du egentlig lurte på. Det første jeg gjør når jeg skal lære meg en plante å kjenne, er å finne ut hvordan denne planten har det ute i det fri, der den kommer fra.

Monstera i nesten alle sine varianter (Obliqua, Adansonii, Deliciosa etc), kommer opprinnelig fra varme regnskoger i Mexico og Peru og Ecuador. Som baby vokser planten på bakken, men vil fort lete etter noe å klatre på for å komme seg opp i lyset. Monstera foretrekker å være nær vann, og kan vokse opp i en høyde på ufattelige 20 meter. Synes du fortsatt at Monsteraen du har hjemme er stor? Hehe. I Norge selges det mest av det de fleste hagesentre kaller for Monstera Deliciosa. Den skal få store blader med masse hull i. Men, ofte er det ikke en Deliciosa du får, men en Deliciosa var Borsigiana. Denne har mindre blader. Går du inn på YouTube og søker "Deliciosa vs Borsigiana vil du finne vidoer som viser deg forskjellen. Min her hjemme er en Deliciosa. OBS! En ung Monstera Deliciosa ser identisk ut som en liten Monstera Borsigiana. Jeg kan hvertfall ikke se forskjell før planten har vokst seg større, under riktige omstendigheter. Min var veldig liten og så ut som en Borsigiana. Etter noen år fikk den de kjente "rillene i nakken" som skiller en Borsigiana fra en Deliciosa. Jeg klarer ikke gjenkjenne unge Monstera planter. Du må nesten bare gjøre litt research om du vil vite hva du selv har, lære forskjellene, og vente til planten din er eldre.

Over her ser du de kjente "rillene i nakken" til en voksen Monstera Deliciosa. Denne planten hadde ikke disse rillene da den var ung.

Over her ser dere min Monstera da den var ca 1 år fra jeg kjøpte den. Under her ser du planten når den er litt over 2 år.


Jeg kjøpte min plante i April 2018. Jeg visste fort at jeg ønsket en Monstera med kraftige blader. Det første året da planten var relativt liten, beskjærte jeg den. Det vil si at jeg kuttet moderstammen i to (den delen jeg kuttet av, satte jeg i vann slik at den fikk røtter før jeg så pottet den og oppdro den som en vanlig Monstera). Det jeg opplevde på planten jeg hadde beskjært var at det vokste en ny moderstamme ut av den gamle, og at den nye var sterkere og større. Jeg gjorde dette to ganger. Nå vokser planten fritt.


Dersom du har en Monstera som er veldig tynn i bunn med små blader, og tykkere moderstamme lengre opp med større blader, kan du også beskjære denne, sette den delen du beskjærer i vann, få røtter, og så sette i jord. Da har du en Monstera hvor bunnen av planten ikke er så ung, tynn og liten, men mer kraftig.

Lys: Monstera foretrekker skygge, men vil håndtere litt direkte lys også. Får den for mye direkte lys vil det skade bladene. For lite lys vil gjør at bladene er små og uten hull.

Temperatur: Monsteraen elsker når det er varmt. 28-34 grader er det perfekte, men hallo. Vi bor i Norge. Heldigvis klarer planten seg utrolig bra også ned til 18 grader, men er det under 10 grader vil unge Monstera-planter dø. Eldre planter skal kunne overleve små perioder med temperaturer helt ned til -3. Skal du flytte på vinterstid vil jeg uansett anbefale å pakke planten litt inn om det er kaldt, spesielt om den akkurat har blitt vannet. Fukt: Siden Monstera kommer opprinnelig fra regnskogen, så elsker den fukt. Norske hjem er ofte tørre, så mitt tips er å spraye den godt om morgenen et par ganger i uken. Jeg sprayer bladene over og under, stammen og luftrøttene. Vask: Vask bladene! Spesielt om du sprayer de. I junglelen vaskes bladene til Monstera naturlig når de får disse vanvittige regnskyllene, men i våre Norske hjem må du gjøre dette selv. Igjen anbefaler jeg deg å samle opp regnvann i bøtter ute. Vårt deilige norske vann har dessverre mye kalk i seg, og dette setter hvite merker på bladene. Jeg vasker mine blader med en bomullsklut (ikke bruk microfiber, det skader bladene) med rent regnvann og har noen ganger en liten dæsj med grønnsåpe i. Det gir skinnende flotte blader.

Vanning: Monstera gror ikke så fort om den er veldig tørr, så vær flink med vanning. Planten trenger mindre vann på vinteren enn sommeren, så lær deg å stikke fingrene dypt i jorden for å kjenne etter før du vanner. Jeg vanner min monstera masse når den er helt tørr, ikke før. Beskjæring: Jeg valgte å alltid kutte bort små blader, men jeg kuttet de som avleggere. Det vil si at jeg alltid kuttet de under en såkalt "V" med luftrot:

Disse satte jeg i vann, ventet noen mnd til de hadde mye røtter, så pottet jeg de i potter med god drenering, og gav bort til venner og familie. Da jeg fikk min Monstera, ble jeg kjent med hvilken av stammene som var størst, det vil si hvilken stamme som var "moderstammen". Denne støttet jeg opp med bambus og hemp tråd (selges garantert på ditt lokale hagesenter). Det er denne jeg ønsket skulle gro seg stor og sterk. Jeg kuttet bort alt annet, og flere ganger har jeg kuttet moderstammen i to. Da har jeg opplevd at planten blir enda mer kraftig og gir ut større skudd. Dette er en fin måte å både gjøre planten større på, eller å holde den lav i vekst. Ønsker du en mindre Monstera passer du rett og slett bare på å beskjære den. Ta masse avleggere og gi bort! Ompotting: Pott om din Monstera hver 1 til 2 år på våren. Øk ca 2 pottestørrelser. Fyll inn den nye potten (med hull i bunn) med sand, og ny, god, levende kompostjord. Men, behold litt av den gamle jorden. Planter opplever stress, og da spesielt i en ompotting. Beholder du litt av den gamle jorden kan planten oppleve mindre stress. Kult, sant? Luftrøtter: Luftrøttene til Monstera kan bli veldig lange. I det fri, siden planten klatrer så innmari høyt, er røttenes funksjon å lete etter vann og mat. I det norske hjem henger de bare der. Ønsker du å klippe de bort kan du derfor fint gjøre det. Personlig liker jeg å la de vokse. Det du eventuelt kan gjøre når de blir lange nok er å føre de mot jorden igjen. De vil da vokse seg ned i jorden hvor de omdannes til vanlige røtter, og gi næring tilbake til plantens øverste blader på denne måten.

Støtte: Husk at Monstera er en klatreplante. Gir du den ikke noe å klatre på, vil den nok bøye seg ut av potten og lete langs gulvet til den finner noe å klatre på, slik den gjør i det fri. Jeg bruker som sagt bambuspinner og hemp trå (denne tråden er minst skadelig for planten) og støtter den opp slik. Mange bruker også mosepåle, da luftrøttene kan klatre på denne. Husk bare at du må holde mosepålen konstant fuktig for at luftrøttene skal klamre seg. Opplever du at den vokser sent?

Høst og vinter vokser planten veldig sent, og kan virke stillestående. Opplever du dette er det helt normalt. Har du gule blader? Gule blader indikerer som regel for mye vann. Kjenn på jorden før du vanner den! Er du derimot sikker på at den ikke får for mye vann, er det nok for lite liv i jorden. Bytt jord til levende jord! Får bladene brune kanter? Dette indikerer som regel at bladene tørker ut. Spray bladene 2 ganger i uken på morgenen! Er du flink til å spraye planten kan brune kanter også bety at planten trenger en større potte. Sjekk under potten, vokser røttene ut? Pott om! Får ikke bladene dine hull? Jo eldre planten er, og jo bedre den har det, jo større hull. Hull i bladene betyr som regel at planten er voksen, og at den har det bra. Har du hatt planten lenge, og at den fortsatt har små blader med hull i seg betyr det at planten mangler noe. Sjekk da om den står i god jord, at den har nok lys, riktig mengde med vann, og alt annet som er nevnt i dette innlegget. Det er som regel ikke de største endringene som skal til før du opplever forskjell. Monstera er en enkel og sterk plante som overlever det meste, og selv den tristeste Monstera kan fort bli stor og sterk og flott!

Det var mine tips! Last gjerne opp bilde av din Monstera i kommentarfeltet under her, vil gjerne se!

91 015 visninger34 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

34 commentaires


Siri Ødegaard Fossum
Siri Ødegaard Fossum
09 juin

Hei! Takk for kunnskapsdeling! Jeg forstår ikke hvordan du deler modestammen i to? Min monstera er egentlig utrolig stygg, vokser så rart, så jeg vurderer å kvitte meg med den. Men så hadde det jo vært gøy å få den til! Har hatt den i sikkert 4 eller 5 år og pottet om noen ganger.

J'aime

Kjell Bua
Kjell Bua
19 sept. 2021

Jeg kjøpte meg en Monstera plante i går, det er spennende å prøve å se om jeg får denne til :) Har masse planter i hus men dette er den første av denne sorten jeg har nå.


J'aime

insoelna
08 juil. 2021

Moderstammen i to; tvers av eller splitter du på langs??

J'aime
Susanne Aagaard Campbell
Susanne Aagaard Campbell
13 mai 2022
En réponse à

Lurer jeg på og :)

J'aime

mlheltorp
19 juin 2021

Hei takk for gode opplysninger . Har nettopp kjøpt en slik plante men etter noen dager

dryppet det noe seigt ned på gulvet. Hva er dette

J'aime

sirifossum
09 juin 2021

Tusen takk for flott innlegg! Når du kutter moderstammen, kutter du den da tvers av? Min mønsters vokser bortover gulvet nemlig, så noe må gjøres.

J'aime
bottom of page