top of page
Søk
  • Forfatterens bildeJungelespen

Slik forbereder jeg mine inneplanter i direkte sollys☀️

Jeg har ofte blitt fortalt i kassen på hagesenteret at plantene bør stå i indirekte sollys, men hvorfor det? Hvorfor skal en kaktus, bananpalme eller en strelitzia som vokser naturlig i solsteika stå i skyggen? Noen av ”inneplantene” vi kjøper på hagesenteret har faktisk aldri opplevd direkte sollys, og noen har faktisk stått i et slags drivhus som blokkerer ut solens UV-stråler. For å unngå solbrente planter, kan det være lurt å være litt forsiktig med å sette nye planter direkte i et solrikt vindu. Jeg mener at de aller fleste inneplanter skal og kan tåle noen timer med direkte sollys, så lenge du forbereder planten på det. Det er viktig å ha i bakhode at plantene dine kan bli solbrente akkurat som oss mennesker! Tenk du selv hadde holdt deg innendørs i 3 år og så velger du plutselig dra til stranden i 30 varmegrader uten solkrem? Du hadde jo blitt stekt levende!😂


Noen planter kan være mer sensitiv mot direkte sollys enn andre, derfor bør du gjøre en bakrgunnsjekk av planten din før du velger å sette den i sola!

La oss ta bananpalmen og Strelitzia Nicolai som et eksempel. Både bananpalmen og nicolaien vokser ofte naturlig i direkte sollys i tropiske områder, men som sagt så kan det hende at disse plantene fra hagesenteret aldri har opplevd direkte sollys eller UV-stråler tidligere. For å være på den sikre siden, kan det være lurt å gi planten cirka 15 minutter direkte sollys første dagen og med jevn 15-30 minutters økning hver dag. På den måten skal planten din til slutt kunne tåle å stå flere timer i direkte sollys hver dag. En annen ting som kan være viktig å tenke på, er at luftfuktighet og vind kjøler ned planten og det er det ikke alltid å finne i et stuevindu!Når temperaturen er på sitt beste og dersom mine tropiske planter er skikkelig forberedt på direkte sollys, velger jeg ofte å sette de ut på terrassen i solsteika på dagtid. Både nicolaien, avokadotreet og bananpalmen elsker det! De vokser og gror som bare det! Blir det for varmt, dusjer jeg bladene og trekker de litt inn i skyggen.


Setter du ut dine planter om sommeren?


Du finner meg på Instagram under @jungelespen!

2 013 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page